Iskanje    Kazalo    Novo    O agenciji    e-pošta   
English  
   
Domov
  > Promocija znanosti
Promocija znanosti
      
Arhiv

Agencija v zadnjih letih krepi aktivnosti na področju promocije znanosti. Pri tem sledimo evropskim zgledom, kjer je naraščajoč pomen promocije znanosti vezan na doprinos znanosti k razvoju na znanju temelječe družbe. Odnos in vzajemnost med znanstvenim raziskovanjem in izzivi sodobne družbe je potrebno graditi in krepiti. Agencija slednje uresničuje preko treh sklopov aktivnosti: 

Nacionalni dogodek Dan ARRS: Podpiramo odličnost
  Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) letu 2018 prvič prireja nacionalni dogodek Dan ARRS 2018: Podpiramo odličnost, posvečen novi generaciji mladih raziskovalcev ter aktualnim mednarodnim vprašanjem na področju podpore znanosti.

Osrednja gosta nacionalnega dogodka, ki bo potekal 23. oktobra 2018 bosta predsednik evropskega združenja agencij Science Europe in izvršni direktor luksemburškega Nacionalnega sklada za znanost (FNR) ter minister za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Jernej Pikalo. 
 
Odlični v znanosti
  ARRS vsako leto organizira dogodke, v okviru katerih so predstavljeni dosežki v znanosti za preteklo leto po izboru Znanstvenoraziskovalnih svetov ved.
 
Dnevi komuniciranja znanosti
  Dnevi komuniciranja znanosti izhajajo iz projekta Komuniciranje znanosti (KomZn), v okviru katerega od leta 2014 prirejamo srečanja z najbolj eminentnimi novinarji in strokovnjaki s področja komuniciranja znanosti. Z delavnicami smo začeli leta 2014, ko smo gostili dr. Iana Sampla, urednika Znanosti pri časopisu The Guardian. Leta 2015 smo povabili Vivienne Parry, publicistko na področju znanosti, voditeljico in urednico naravoslovnih oddaj na Radio 4 in BBC. V letu 2016 smo gostili kolumnista časopisa the New York Times, Georga Johnsona, v letu 2017 pa smo priredili tri-dnevni sklop dogodkov, posvečenih osveščanju o pomenu in pridobivanju veščin s področja komuniciranja znanosti z osrednjo gostjo, Pultzerjevo nagrajenko Deborah Blum (Massachusetts Institute of Technology, Knight Science Journalism Program at MIT).
 
Spodbujanje razvoja in vzpostavitve inovativnih komunikacijskih aktivnosti za promocijo slovenske znanosti
  Inovativne komunikacijske aktivnosti od leta 2014 sofinanciramo v okviru Javnega razpisa za promocijo slovenske znanosti v tujini.

Agencija je od leta 2014 sofinancirala naslednje aktivnosti: STA Krog, Slovenska tiskovna agencija, Znanost na cesti – Santena, portal Tromba, Črna škatla – spletna revija za kognitivno znanost in portal Kvarkadabra – časopis za tolmačenje znanosti, projekt ZRC SAZU z ekipo RTV SLO Ugriznimo znanost in SINAPSA – Slovensko društvo za nevroznanost.

V letu 2016 smo uvedli dodaten mehanizem za spodbujanje vzpostavitve in razvoja globalnih platform povezovanja, ki predstavljajo inovativne aktivnosti za promocijo slovenske znanosti v tujini. Namen je ustvarjanje dolgoročno delujočih platform za mreženje, vzpostavitev (projektnega) znanstvenoraziskovalnega sodelovanja in kroženja znanja. Dodatno je vzpodbujeno raziskovalno medgeneracijsko sodelovanje. V okviru te dejavnosti so bile doslej podprte aktivnosti Inštituta ASEF.
 
Stran ureja: Tina Vuga