Promocija znanosti

Spodbujanje razvoja in vzpostavitve inovativnih komunikacijskih aktivnosti za promocijo slovenske znanosti

Inovativne komunikacijske aktivnosti od leta 2014 sofinanciramo v okviru Javnega razpisa za promocijo slovenske znanosti v tujini. Predstavljajo novost v načinu promocije znanosti v slovenskem prostoru, zagotavljajo pokritost vseh znanstvenih ved, vzpostavljajo komuniciranje s tujimi javnostmi in v svojem delu združujejo odlične raziskovalce s strokovnjaki s področja medijev in komuniciranja.

Prostor novih oblik komuniciranja znanosti se v času od uvedbe sofinanciranja krepi, postaja vse pestrejši in kar je najpomembneje, dobro sprejet tako v raziskovalni skupnosti, kot v širšem medijskem prostoru.

Sofinancirane inovativne aktivnosti orodja za promocijo slovenske znanosti:

  • STA Krog, Slovenska tiskovna agencija

Pomen angažiranja Slovenske tiskovne agencije na področju znanosti daje strateški prispevek povezovanju znanosti in medijev.

Povezava: https://krog.sta.si/ 

  • Meta Znanost – Kje so naše ladje?

Interaktivni zemljevid slovenskih znanstvenic in znanstvenikov po svetu je doživel velik odmev doma in v tujini.

Povezava: http://znanost.metinalista.si/ in http://znanost.metinalista.si/znanstveniki_ce-po-svetu/ 

  • Znanost na cesti, Satena

Dogodki, ki so v slovenski prostor vpeljali koncept caffe scientific, ob večerih v delovnem tednu polnijo eno najstarejših ljubljanskih kavarn.

Povezava: http://www.znanostnacesti.si/ 

  • Portal Tromba

V sodelovanju z največjimi raziskovalnimi organizacijami je Tromba postala pomemben portal tematskih razprav o znanosti in gospodarstvu.

Povezava: http://www.tromba.si/ 

  • Črna škatla – spletna revija za kognitivno znanost

Vzpostavitev spletnega portala “V ozadju znanstvenih dosežkov” za promocijo pomembnih slovenskih znanstvenih odkritij s poudarkom na miselnih procesih v ozadju znanstvenih dosežkov.

Povezava: http://www.crnaskatla.si/

  • Kvarkadabra – časopis za tolmačenje znanosti

Portal, ki je eden od pionirjev približevanja znanosti splošni javnosti, ki deluje od leta 1997, je v letu 2015 vzpostavil tudi radijski kanal.

Povezava: http://www.kvarkadabra.net/