Iskanje    Kazalo    Novo    O agenciji    e-pošta   
 
   
Domov
  > Novice
Novice, obvestila
V razpisu ERC za raziskovalce na začetku kariere tokrat uspešna kar dva projekta iz Slovenije in prva uspešna prijava s podporo mehanizma ARRS za gostovanje pri vodji projekta ERC

Dr. Nejc Hodnik s Kemijskega inštituta in dr. Matjaž Humar z Instituta 'Jožef Stefan' sta postala 9. oziroma 10. prejemnik projekta Evropskega raziskovalnega sveta – ERC v Sloveniji, oba na podlagi sheme ERC za raziskovalce na začetku kariere (ang. Starting Grant). Dr. Nejc Hodnik je hkrati prvi prejemnik ERC projekta, ki je s podporo mehanizma ARRS gostoval pri vodji projekta ERC v času priprave prijave za razpis ERC.
 

(Bruselj, 3. 9. 2019) Evropski raziskovalni svet (ang. European Research Council - ERC) je danes objavil rezultate razpisa za raziskovalce na začetku samostojne poti (Starting Grant). Med prejemniki projektov sta kar dva slovenska raziskovalca, Dr. Nejc Hodnik s Kemijskega inštituta s projektom STABLE - Razvoj zelo stabilnih nanostrukturiranih elektrokatalizatorjev (ang. Towards Nanostructured Electrocatalysts with Superior Stability) in Dr. Matjaž Humar z Instituta 'Jožef Stefan' s projektom Celični laserji: Povezovanje optičnih resonanc z biološkimi procesi (ang. Cell-lasers – Intracellular lasers: Coupling of optical resonances with biological processes). Slovenija je s tema dosežkoma prejela skupno 10 projektov ERC.

Dr. Nejc Hodnik s Kemijskega inštituta je ob tem prvi prejemnik projekta ERC v Sloveniji, ki je s podporo mehanizma ARRS Štipendije za obisk pri nosilcih projektov ERC v letu 2017 gostoval pri vodji projekta ERC.

Mehanizem večmesečnih gostovanj pri nosilcih projektov ERC, ki ga je ARRS pričela izvajati v letu 2016, omogoča sofinanciranje gostovanj pri vodjah projektov ERC in s tem sodelovanje z uspešnimi prijavitelji na razpise ERC ter razvijanje usposobljenosti za pripravo lastnega projekta. 

Oba prejemnika projektov ERC sta tudi prejemnika komplementarne sheme ERC, ki jo že od leta 2011 uspešno izvaja ARRS kot podporo nadaljnjemu razvoju odličnih raziskovalnih idej z namenom ponovne (uspešne) prijave na razpis ERC. Mehanizem komplementarne sheme ERC ARRS omogoča sofinanciranje prilagojenega projekta za tiste prijavitelje projektov ERC, ki so bili na razpisih ERC pozitivno ocenjeni (vsaj ocena B na prvi stopnji), niso pa bili sprejeti v financiranje.

Skupno je šest od desetih projektov ERC iz Slovenije pred uspešno vnovično prijavo prejelo sredstva komplementarne sheme ERC pri ARRS.

Oba prejemnika projektov ERC sta tudi vodji raziskovalnih projektov, dr. Hodnik je letos aprila zaključil z izvajanjem podoktorskega raziskovalnega projekta, dr. Humar pa je na letošnjem razpisu za raziskovalne projekte pridobil temeljni raziskovalni projekt v kategoriji mladih doktorjev.

 

Iskrene čestitke prejemnikoma.

 

Povezane informacije:

 

 

Stran ureja: Tina Vuga Zadnja sprememba: 05.09.2019
Datum: 03.09.2019