Iskanje    Kazalo    Novo    O agenciji    e-pošta   
English  
   
Domov
  > Novice
Novice, obvestila
Publikacija Evropske Komisije o vlaganju v projekte na področju inovacij v mestih

Evropska komisija je objavila publikacijo o vlaganju v projekte na področju inovacij v mestih z naslovom (ang.) »Investing in European success: Innovating Cities in Europe and Worldwide«. V publikaciji je predstavljenih 23 uspešnih projektov s področja urbanih inovacij, ki jih (so)financira Evropska komisija.

Med predstavljenimi projekti sta kot pomembni pobudi za inovativna mesta v Evropi in po svetu izpostavljena tudi dva mednarodna razpisa Skupne programske pobude Urbana Evropa, SUGI – Globalna pobuda za trajnostno urbanizacijo in ENSUF – Pametne prihodnost(i) mest, pri katerih s financiranimi projekti sodelujejo tudi štiri slovenske raziskovalne ekipe. Poleg Evropske komisije je pomemben delež sredstev za izvajanje projektov SUGI in ENSUF zagotovljen iz nacionalnih sredstev, v primeru raziskovalnih ekip iz Slovenije, iz sredstev ARRS.

 

Priloga:

 

ARRS je polnopravna članica JPI Urbana Evropa od leta 2015..

 

Druge novice iz JPI Urbana Evropa

Znanstveno svetovalni odbor (SAB) JPI Urbana Evropa v objavljenem članku v znanstveni reviji Sustainability o urbanem trajnostnem prehodu – med avtorji tudi  dr. Richard Sendi z Urbanističnega inštituta RS

V mednarodni znanstveni reviji Sustainability je bil 14. aprila 2019 objavljen članek z angleškim naslovom »New Urban Transitions towards Sustainability: Addressing SDG challenges«, ki so ga napisali člani Znanstvenega svetovalnega odbora (SAB) Skupne programske pobude Urbana Evropa, med katerimi je tudi dr. Richard Sendi, znanstveni svetnik z Urbanističnega inštituta Republike Slovenije.

Avtorji v članku predstavijo svoj pogled na zahteve in izzive, ki jih prinaša trajnostni urbani prehod. Izpostavijo pristop, zasnovan okoli t. i. urbanih dilem, ki je bil uporabljen pri pripravi Strateške raziskovalne in inovacijske agende (SRIA 2.0), ter pomen lokalnega ozadja in soustvarjanja pri uresničevanju urbanega prehoda v praksi. Avtorji članka predlagajo tudi nekaj specifičnih področij za nadaljnje raziskave v zvezi z urbanim prehodom.

Članek je prosto dostopen na naslednji povezavi: https://www.mdpi.com/2071-1050/11/8/2242.

 

ARRS je polnopravna članica JPI Urbana Evropa od leta 2015.

 

Stran ureja: Tina Vuga Datum: 28.05.2019