Novice, obvestila

Tretje skupno usposabljanje za opolnomočenje in krepitev izvajalskih agencij ARIS in SPIRIT Slovenija

V četrtek, 21. 09. 2023, smo izvedli tretje skupno usposabljanje za opolnomočenje in krepitev izvajalskih agencij ARIS in SPIRIT Slovenija. Usposabljanje je bilo namenjeno ogledu dobrih praks ter spoznavanju sodelovanja med znanstvenoraziskovalno dejavnostjo ter gospodarstvom na Avstrijskem Koroškem ter spoznavanju podpornega okolja pri sofinanciranju znanstvenoraziskovalne dejavnosti in gospodarstva, ki ga ponujata dežela Koroška in Avstrija. Pri oblikovanju programa je sodelovala Koroška agencija za spodbujanje investicij BABEG (BABEG Kärntner Betriebsansiedlungs- und Beteiligungs GmbH).

Dogodek, ki se ga je udeležilo 37 udeležencev – predstavniki ARIS, SPIRIT Slovenija, Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, je potekal v Lakeside Science & Technology Park GmbH v Celovcu.

Dogodek smo pričeli z uvodnimi nagovori, udeležence so nagovorili: dr. Lidija Tičar Padar, vodja sektorja za Načrt za okrevanje in odpornost (ARIS), mag. Andreas Hren, predstavnik BABEG, Vesna Hodnik Nikolić, direktorica Slovenske gospodarske zveze v Celovcu ter mag. Peter Holub, predstavnik Lakeside Parka.

Avtor: Alen Kraševec

Nadaljevali smo s predstavitvijo Lakeside Science & Technology Parka, ki jo je izvedel mag. Peter Holub. Nato je univ. prof. dr. Christian Timmerer predstavil podjetje Athena Labs in delovanje znotraj Laboratorija Christian Doppler. Med odmorom za kavo so si udeleženci ogledali Educational Lab. Po odmoru so sledile tri predstavitve: mag. Andreas Hren je predstavil koroško agencijo za spodbujanje investicij BABEG, Andreas Starzacher je predstavil koroški sklad za gospodarski razvoj KWF, Martina Eckerstorfer je predstavila Digital Innovation Hub Süd (DIH Süd) in 5G Playground Carinthia.

Po kosilu smo si ogledali prostore ter delovanje Inštituta za robotiko (Joanneum Robotics), Inštituta za informacijske in komunikacijske tehnologije (Joanneum Digital) ter Inovacijskega centra za digitalizacijo in umetno inteligenco KI4LIFE (Fraunhofer KI4LIFE). Dogodek smo sklenili z obiskom prvega Lakeside festivala »Kirchtag«.

Avtorica: Kaja Kovač