Novice, obvestila

Na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) tokrat uspešna dr. Lea Rems

Raziskovalka dr. Lea Rems je osma dobitnica projekta Evropskega raziskovalnega sveta za začetek samostojne raziskovalne poti (ERC Starting Grant 2023) v Sloveniji.

Evropska komisija je v začetku septembra letos objavila rezultate Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za raziskovalne projekte za začetek samostojne raziskovalne poti (ERC Starting Grant 2023). Med projekti je bil izbran za financiranje tudi projekt dr. Lee Rems, ki se bo izvajal na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani kot gostiteljski raziskovalni organizaciji.

Raziskovanje dr. Lee Rems se osredotoča na pridobivanje temeljnih znanj, ki so potrebna za razvoj terapij, temelječih na elektroporaciji – metodi, pri kateri z uporabo visokonapetostnih električnih pulzov začasno povečamo prepustnost membran bioloških celic. Metoda se že tretje desetletje uporablja v Sloveniji in po svetu za zdravljenje raka, v zadnjih letih pa metoda kaže izredne uspehe tudi pri zdravljenju srčnih aritmij.

Pridobljeni ERC Starting Grant projekt z naslovom »REINCARNATION – Reversible and irreversible cardiac electroporation: Establishing the fundamentals to advance cardiac treatments« zajema raziskave, ki bodo pripomogle k nadaljnjem razvoju ireverzibilne elektroporacije kot nove metode za netermično uničenje aritmogenega srčnega tkiva pri zdravljenju srčnih aritmij. Hkrati pa projekt zajema raziskave, ki bi lahko odprle pot za uporabo reverzibilne elektroporacije kot nevirusne metode za vnos nukleinskih kislin v srčne celice v namen regeneracije srca po srčni kapi. Projekt dr. Rems je bil izbran za financiranje v okviru ERC panela za biotehnologijo in biosistemsko inženirstvo.

V imenu Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije dobitnici dr. Lei Rems iskreno čestitamo.


Povezane informacije: