Novice, obvestila

Skupna izjava Evropske komisije in britanske vlade o britanskem vključevanju v okvir programa Obzorje Evropa in sistem Copernicus

Evropska komisija in britanska vlada sta 7. 9. 2023 v Bruslju dosegli načelni dogovor o britanskem vključevanju v program Obzorje Evropa in sistem Copernicus, v okviru Sporazuma o trgovini in sodelovanju.

Ta dogovor predstavlja pomemben korak naprej v sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom na področju znanosti in vesolja, s čimer se bodo okrepile povezave med znanstvenimi skupnostmi ter omogočilo sodelovanje pri globalnih izzivih, kot so podnebne spremembe in inovacije.

Britanski raziskovalci bodo od leta 2024 lahko sodelovali v programu Obzorje Evropa pod enakimi pogoji kot raziskovalci iz drugih povezanih držav. Poleg tega se bo Združenemu kraljestvu omogočil dostop do najsodobnejših zmogljivosti sistema Copernicus za spremljanje Zemlje. Dogovor vključuje tudi finančne pogoje za britanski prispevek k večletnemu finančnemu okviru EU. Evropska komisija in britanska vlada nameravata čim prej sprejeti potrebne pravne instrumente za izvedbo tega dogovora.

Izjava je dostopna na povezavi.