Novice, obvestila

Izjemen uspeh prof. dr. Tomaža Prosena z Univerze v Ljubljani, Fakultete za matematiko in fiziko na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC)

Prof. dr. Tomaž Prosen z Univerze v Ljubljani, Fakultete za matematiko in fiziko je s svojo raziskovalno skupino eden redkih in prvi v Sloveniji, ki mu je Evropski raziskovalni svet (ERC) že drugič odobril prestižno financiranje raziskovalnega projekta za uveljavljene raziskovalce (ERC Advanced Grant 2022).

Prof. dr. Tomaž Prosen je za svoje raziskovalno delo prejel že vrsto prestižnih in uglednih nagrad, med drugim mu je bil prvi ERC projekt podeljen že leta 2016, kot takrat tretjemu slovenskemu dobitniku ERC projekta.

Področje raziskovalnega dela prof. dr. Tomaža Prosena je teoretična in matematična fizika, bolj specifično pa analitična in računska obravnava dinamike oziroma časovno odvisnih in neravnovesnih pojavov v močno sklopljenih (oziroma koreliranih), mnogodelčnih ali kaotičnih sistemih. Tema pridobljenega ERC projekta z naslovom »QUEST (Quantum Ergodicity: Stability and Transitions)«, ki se osredotoča na raziskovanje robustnosti kvantnega kaosa in kvantne ergodičnosti na zunanje motnje, smiselno nadaljuje in povezuje njegovo raziskovalno delo in obenem ponovno potrjuje vrhunsko kakovost in prodornost slovenskih fizikov v svetovnem merilu.

Prof. dr. Tomaž Prosen je bil tudi dvakratni vodja raziskovalnega projekta ERC komplementarna shema, pri čemer prilagojeni raziskovalni projekt z naslovom »Kvantna ergodičnost: Stabilnost in Prehodi« še poteka. Od trenutno 28 dobitnikov ERC projektov iz Slovenije je 15 dobitnikov imelo s strani ARIS odobren projekt ERC komplementarna shema.

Prof. dr. Tomažu Prosenu iskreno čestitamo kot prvemu v Sloveniji, ki mu je ERC že drugič odobril prestižno financiranje raziskovalnega projekta za uveljavljene raziskovalce.


Povezane informacije: