Novice, obvestila

Na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) tokrat uspešna dr. Saša Čaval

Raziskovalka dr. Saša Čaval je tretja dobitnica projekta Evropskega raziskovalnega sveta za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere (ERC Consolidator Grant 2022) v Sloveniji.

Evropska komisija je že konec januarja letos objavila rezultate Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za raziskovalne projekte za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere (ERC Consolidator Grant 2022). Med projekti, ki so se uvrstili na čakalni seznam v primeru, da bi finančna sredstva zadoščala za večje število odlično ocenjenih projektov, je bil izbran tudi projekt dr. Saše Čaval, ki se bo izvajal na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) kot gostiteljski raziskovalni organizaciji.

Raziskovanje dr. Saše Čaval se osredotoča na arheologijo religije z regionalnimi žarišči, ki zajemajo Evropo, Severno Afriko, Latinsko Ameriko in Indijski ocean. Njena začetna raziskovanja so bila osredotočena na Balkan, preučevala je vlogo srednjeveške arhitekture in vključevanje elementov moči v sakralne krajine. Dr. Saša Čaval ima tudi bogate terenske in raziskovalne izkušnje v Sloveniji, na jadranskih otokih in v notranjosti Bosne in Hercegovine, kjer se osredotoča na verske »topografije«.

Tema pridobljenega ERC Consolidator Grant projekta z naslovom »STONE – Unde venis? Unraveling the enigma of stećci tombstones« smiselno nadaljuje in povezuje njeno raziskovalno delo. Projekt dr. Čaval je prvi slovenski ERC raziskovalni projekt za utrditev samostojne raziskovalne kariere, ki je bil izbran v okviru ERC panela za študije človeške preteklosti.

Dr. Saša Čaval je obenem tudi nosilka projekta komplementarne sheme ERC, z naslovom »Prostorska in okoljska rekonstrukcija srednjeveške pokrajine: primer Hercegovine«. Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS) že od leta 2011 uspešno izvaja ERC komplementarno shemo kot podporo nadaljnjemu razvoju odličnih raziskovalnih idej z namenom ponovne (uspešne) prijave na razpis ERC. ARIS ocenjuje podporne instrumente kot uspešne, saj je od 28 dobitnikov ERC projektov iz Slovenije 14 dobitnikov imelo s strani ARIS odobren projekt ERC komplementarna shema.
 

V imenu Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije dobitnici dr. Saši Čaval iskreno čestitamo.
 

Povezane informacije: