Novice, obvestila

Izjava ob vojni v Ukrajini

Na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije z veliko zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje zadnjih dni v Ukrajini. Kakršnakoli vojaška agresija je v popolnem nasprotju s sodobnimi civilizacijskimi normami miru in varnosti vseh prebivalcev v evropskem prostoru in širše. 

Oborožen vojaški poseg Rusije v sosednji Ukrajini s posledicami nepredstavljivih razsežnosti ostro obsojamo. Izražamo podporo in globoko sočutje vsem, ki so se znašli sredi tragičnih razmer z iskreno željo po njihovi čim prejšnji ureditvi na miren način.

Vojaško agresijo v Ukrajini je ostro obsodilo tudi krovno evropsko združenje agencij in organizacij, ki financirajo ali izvajajo raziskovalno dejavnost, Science Europe, ki je pozvalo Rusijo k zaključku sovražnosti ter spoštovanju mednarodnega prava in človekovih pravic, prav tako pa spodbudilo članice združenja in mednarodno raziskovalno skupnost k podpori raziskovalcev iz Ukrajine.

Tudi na ARRS skupaj z drugimi deležniki načrtujemo aktivnosti, ki bodo raziskovalcem iz Ukrajine omogočile vključevanje v raziskovalno delo. Celotna izjava združenja Science Europe z več informacijami o aktivnostih v podporo ukrajinskim raziskovalcem je na voljo na spletni strani.