Novice, obvestila

Na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta za raziskovalce na začetku kariere tokrat uspešna dr. Zala Lenarčič

Dr. Zala Lenarčič iz Inštituta Jožef Stefan je tokratna dobitnica projekta Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za raziskovalce na začetku kariere.

(Bruselj, 22. 11. 2022) Evropski raziskovalni svet (ang. European Research Council – ERC), ki podeljuje najprestižnejše znanstvene projekte, je objavil rezultate razpisa za raziskovalce na začetku kariere (Starting Grant). Med prejemniki projektov je tudi slovenska raziskovalka, dr. Zala Lenarčič iz Inštituta Jožef Stefan s projektom z naslovom: »DrumS – Weakly driven quantum Symmetries«.

Dr. Zala Lenarčič je zaposlena na odseku za teoretično fiziko na Institutu Jožef Stefan. Oktobra 2021 se je po petletnem izpolnjevanju znanja na Univerzi v Kölnu v Nemčiji in nato na Kalifornijski univerzi v Berkeleyju vrnila v Slovenijo. V raziskavah poskuša odgovoriti na nekatera temeljna vprašanja o kvantni snovi in prav ta vprašanja naslavlja tudi odobreni projekt Evropskega raziskovanega sveta.

Na razpis Evropskega raziskovalnega sveta za raziskovalce na začetku kariere je prispelo skoraj 3.000 prijav. Po končanem postopku ocenjevanje je bilo v sofinanciranje sprejetih 108 projektov, med njimi tudi projekt dr. Zale Lenarčič, s čimer je tudi Slovenija postala ena izmed 26 držav, ki so bile uspešne na omenjenem razpisu. Odobreni projekti bodo omogočili zaposlitev več kot 2.000 mladim raziskovalcem, podoktorskim in doktorskim študentom ter drugim raziskovalcem na gostiteljskih raziskovanih organizacijah.

S tem dosežkom so raziskovalci iz Slovenije dobitniki skupno 21 projektov ERC. V imenu Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije prejemnici iskreno čestitamo.

Povezane informacije: