Iskanje    Kazalo    Novo    O agenciji    e-pošta   
 
   
Domov
  > Novice
Novice, obvestila
Objavljen mednarodni razpis Governance - Demokratično upravljanje v nemirnem času, mreža NORFACE

V ponedeljek, 3. 12. 2018 je bil na spletni strani mreže NORFACE objavljen mednarodni razpis Demokratično upravljanje v nemirnem času.

Šesti transnacionalni program mreže NORFACE se z razpisom Governance - Demokratično upravljanje v nemirnem času (ang. Democratic governance in a turbulent age) se osredotoča na zagotovitev pravočasnih raziskav o naravi nedavnih turbulenc evropskega demokratičnega političnega prostora in vladanja. Vsebinsko izhodišče razpisa je tako razumevanje narave nedavnih pretresov demokratičnih politik in upravljanja v Evropi ter raziskovanje možnosti pogajanj evropskih držav glede razvoja strategij za izboljšanje kakovosti demokratičnih političnih sistemov in vladanja.

Razpis se osredotoča na doprinos inovativnih in znanstveno odličnih prijaviteljev, ki bodo naslavljali pomembne izzive politik in demokratičnega vodenja. Usmerjen je k ustvarjanju dodane vrednosti preko razvoja evropskih mednarodnih raziskovalnih sodelovanj, ki bi raziskovala vplive družbenih, ekonomskih, kulturnih in političnih kontekstov na spremembe in delovanje demokracij. Cilj razpisa je opredelitev obetavnih oblik inovativnih politik in institucionalnih ureditev ter preučitev pogojev za njihovo uporabo v različnih zakonodajnih sistemih. Poudarek je na raziskovanju, ki ga usmerjata družboslovje in humanistika.

Razpis Governance je strukturiran s petimi najpomembnejšimi izzivi demokratičnega upravljanja  in politike, podrobno opisanimi v programskem besedilu, ki spremlja mednarodni razpis:

  1. Neenakost in prerazporeditev (Inequality and redistribution);
  2. Razvijajoče se politike groženj (The evolving politics of threat);
  3. Demokratizacija informacij (The democratisation of information);
  4. Premakljive identitete in zastopstvo (Shifting identities and representation);
  5. Spreminjajoča se avtoriteta institucij (The changing authority of institutions).

 

Raziskovalne organizacije iz Slovenije se lahko na mednarodni razpis Governance prijavijo upoštevajoč mednarodne pogoje in nacionalne pogoje upravičenosti (stran 28). Okvirni znesek financiranja za partnerje iz Slovenije je 150.000 EUR.

Skupen proračun mednarodnega razpisa Governance je 17, 6 milijonov evrov.

Rok za oddajo prijave v prvi fazi je 19. 2. 2019 do 14. ure po srednjeevropskem času.

Spletna povezava: https://www.norface.net/program/democratic-governance-in-a-turbulent-age/

Stran ureja: Tina Vuga Datum: 05.12.2018