Iskanje    Kazalo    Novo    O agenciji    e-pošta   
 
   
Domov
  > Novice
Novice, obvestila
Prvi nacionalni dogodek Dan ARRS 2018: Podpiramo odličnost

Nacionalnega dogodka se je skupaj udeležilo 290 udeleženk in udeležencev. Preko spletnih prenosov na STA znanost in profila STA Facebook se nam je skozi Dan ARRS 2018 v živo pridružilo še 387 različnih gledalcev.

Spletna prenosa plenarnega dela dogodka in slavnostnega sprejema nove generacije mladih raziskovalk in raziskovalcev sta na STA Facebook skupaj doslej dosegla okrog 3700 uporabnikov, posnetka pa sta doslej zabeležila 870 ogledov.
 

23. 10.2018 je potekal prvi nacionalni dogodek Dan ARRS 2018: Podpiramo odličnost, posvečen novi generaciji mladih raziskovalcev ter aktualnim mednarodnim vprašanjem na področju podpore znanosti. 

Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom

predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

 

Vljudno vabljeni k ogledu dveh preglednih video prispevkov preko povezave:

Radiotelevizija Slovenija je o dogodku poročala v dnevnih poročilih ob 17. uri. Prispevek in pogovor s prof. dr. Józsefom Györkösem v studiu sta dostopna na naslednji povezavi portala MMC.

Uvodni sklop nacionalnega dogodka smo posvetili delavnicama o razpoložljivih mehanizmih (so)financiranja ARRS glede na stopnjo raziskovalne kariere ter delavnico o namenski porabi sredstev in poročanju.

V plenarnem delu smo z osrednjima gostoma dr. Marcom Schiltzem, predsednikom evropskega združenja agencij Science Europe in izvršnim direktorjem luksemburškega Nacionalnega sklada za znanost (FNR), in ministrom za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Jernejem Pikalom ter panelnima razpravljavcema prof. dr. Markom Topičem, predsednikom Znanstvenega sveta agencije in prof. dr. Gregorjem Anderluhom, direktorjem Kemijskega inštituta spregovorili o vrsti nacionalnih ter evropskih aktualnih vprašanj s področja podpore znanosti. Zbrane je nagovoril tudi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akad. prof. dr. Tadej Bajd.

Od leve prosti desni: prof. dr. József Györkös, prof. dr. Marko Topič, dr. Marc Schiltz, prof. dr. Jernej Pikalo in prof. dr. Gregor Anderluh

(Foto: STA, Daniel Novakovič)

Popoldanski del dogodka je bil v celoti posvečen mladim v znanosti, še posebej novi, že 34. generaciji mladih raziskovalcev. Društvo mlada akademija je pripravilo delavnico »Iz prve roke: kako začeti kot mlada raziskovalka oz. raziskovalec?«.

Sledile so predstavitve najvidnejših raziskovalnih dosežkov vseh znanstvenih ved projekta promocije znanosti ARRS - Odlični v znanosti 2018. Z letošnjo že sedmo izvedbo so Odlični v znanosti dobili novo poslanstvo, predstavitve so bile podane v navdih mlajši generaciji bodočih raziskovalk in raziskovalcev.

 

Nosilke in nosilci raziskovalnih dosežkov Odlični v znanosti 2018 po izboru ZSV, predstavljeni na dogodku v navdih mlajši generaciji. Predstavitve vseh najvidnejših raziskovalnih dosežkov v okviru projekta ARRS za promocijo znanosti Odlični v znanosti 2018 bodo vključene v publikacijo Letno poročilo agencije.

(Foto: STA, Daniel Novakovič)

 

Dan smo sklenili s slavnostnim sprejemom in na pot k pridobitvi naziva doktorica oziroma doktor znanosti pospremili novo, že 34. generacijo mladih raziskovalk in raziskovalcev.Zbrane sta nagovorila direktor agencije prof. dr.József Györkös in Gala Pavlin, članica Upravnega odbora Društva v tujini izobraženih Slovencev – VTIS

Slavnostni govornik je bil minister za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Jernej Pikalo.

Spominska fotografija 34. generacije mladih raziskovalk in raziskovalcev

(Foto: STA, Daniel Novakovič)

***

Vsem gostom, govornicam in govornikom ter udeleženkam in udeležencem ter drugim sodelujočim pri izvedbi prvega nacionalnega dogodka Dan ARRS 2018: Podpiramo odličnost se zahvaljujemo, da ste prispevali k uspešni izvedbi dogodka.

Predstavitve z delavnic iz prvega sklopa bodo v kratkem objavljene na spletni strani.

Stran ureja: Tina Vuga Zadnja sprememba: 12.11.2018
Datum: 25.10.2018