Iskanje    Kazalo    Novo    O agenciji    e-pošta   
 
   
Domov
  > Novice
Novice, obvestila
Dnevi komuniciranja znanosti 2017: prispevek h kakovostnemu poročanju medijev in razvijanje komunikacijskih veščin raziskovalk in raziskovalcev

(Ljubljana, 27. – 29. 11.2017) Letošnjih dogodkov v okviru projekta Dnevi komuniciranja znanosti, ki jih je Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) priredila v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji, se je skupno udeležilo prek 200 udeleženk in udeležencev. Tako obsežen in izjemno pozitiven odziv raziskovalne skupnosti ter urednikov in novinarjev nam sporoča, da je krepitev veščin komuniciranja znanosti, ki jih omogočamo s predavanji svetovno uveljavljenih in domačih strokovnjakov in strokovnjakinj, prava pot.

Osrednja gostja, prof. dr. Deborah Blum, Pulitzerjeva nagrajenka in direktorica programa znanstvenega novinarstva na MIT – Massachusetts Institute of Technology (Knight Science Journalism Program at MIT) pravi, da je potrebno znanstvenike in znanstvenice usposobiti za komuniciranje s splošno javnostjo. »Komuniciranje mora biti organski del raziskovalnega procesa,« je poudarila Deborah Blum.

Navedeno je v tesnem sozvočju z namenom projekta Dnevi komuniciranja znanosti – krepiti želimo  kakovostno in kredibilno poročanje o znanstvenih temah ter veščine in zmogljivosti urednikov, novinarjev, raziskovalk in raziskovalcev, kakor tudi predstavnikov in predstavnic za odnose z javnostmi. Hkrati pa je namen dogodkov približati znanost splošni javnosti.

Dnevi komuniciranja znanosti so se začeli z uvodnim pogovorom z osrednjo gostjo prof. dr. Deborah Blum, ki je tudi avtorica knjižnih uspešnic o posredovanju zahtevnih znanstvenih vsebin širši javnosti.    Pogovor je vodila Ksenija Horvat, novinarka Radiotelevizije Slovenija in voditeljica oddaje Intervju. Uvodoma so udeležence pozdravili nj. eksc. Gautam Rana, odpravnik poslov Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, dr. Tomaž Boh, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter direktor ARRS, prof. dr. József Györkös.

Foto: Bor Slana, STA

Deborah Blum je v torek dopoldne vodila delavnico za urednike in novinarje na temo medijskega poročanja o znanosti, popoldne pa je sledila delavnica za raziskovalke in raziskovalce na temo pomena komuniciranja znanosti in rezultatov raziskav, kjer je uvodoma udeleženke in udeležence nagovoril predsednik Znanstvenega sveta ARRS, prof. dr. Marko Topič.

 

Foto: Bor Slana, STA

Dnevi komuniciranja znanosti so se zaključili z delavnico o medijskih veščinah za raziskovalke in raziskovalce z Igorjem E. Bergantom, novinarjem in voditeljem oddaje Odmevi na Radioteleviziji Slovenija.

 

Foto: Bor Slana, STA

Program dogodkov Dnevi komuniciranja

 

Naslednje Dneve komuniciranja znanosti načrtujemo okvirno v enakem obdobju v letu 2018, vnovič z eminentno osrednjo gostjo ali gostom ter s spremljajočimi aktivnostmi. 

Za odlično sodelovanje in podporo se zahvaljujemo Veleposlaništvu Združenih držav Amerike.

Za udeležbo se najlepše zahvaljujemo udeleženkam in udeležencem dogodkov projekta Dnevi komuniciranja znanosti in upamo, da se prihodnje leto vnovič srečamo.

 

Povezane informacije:

 

V sodelovanju z:

 

Stran ureja: Tina Vuga Datum: 04.12.2017