Dogodki

Evropska noč raziskovalcev – Varni z znanostjo

Maribor, Ljutomer, Koper, Izola in Brežice
Petek, 28. september 2018

Konzorcijski partnerji Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer v petek, 28. septembra 2018 organizirajo Evropsko noč raziskovalcev, ki bo pod sloganom »Varni z znanostjo / Safe with Science (SAWE)« potekala v Mariboru, Ljutomeru, Kopru, Izoli in Brežicah ter hkrati v 350 evropskih mestih.

Organizatorji vabijo, da odkrijete interaktivne znanstvene predstavitve, navdušujoče eksperimente, delavnice in sodelujete v kvizih, vse v zabavnem in sproščenem vzdušju.

Osrednji namen Evropske noči raziskovalcev je popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim. Obisk Evropske noči raziskovalcev je tako dobra priložnost za tiste, ki se odločajo za svojo nadaljnjo izobraževalno pot, da obiščejo in doživijo številna raziskovalna področja in tako ugotovijo, kje bodo najlažje uresničili svoje sposobnosti, želje in pričakovanja.

Natančen program aktivnosti je objavljen na spletni strani www.ern.um.si.

Program dogajanja v okviru Evropske noči raziskovalcev »Varni z znanostjo / Safe with Science (SAWE)« po krajih:

  • Maribor (Europark, Salon uporabnih umetnosti in Center eksperimentov)
  • Brežice (Gimnazija Brežice)
  • Ljutomer (Gimnazija Franca Miklošiča in Športno izobraževalni center– ŠIC)
  • Koper, Izola (Univerza na Primorskem - Fakulteta za vede o zdravju, dvorišče Pretorske palače in rektorata Univerze na Primorskem, Arheološki park Simonov zaliv in stavba Galeb, Univerza na Primorskem - Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije)

Evropska noč raziskovalcev je financirana s strani Evropske komisije, ukrepi Marie Skłodowska-Curie. V letu 2017 se je v 342 mestih Evropske unije in njenih sosednjih deželah aktivnosti Evropske noči raziskovalcev skupno udeležilo 21.850 raziskovalcev in več kot en milijon obiskovalcev.