Dogodki

Zaključna prireditev ob svetovnem letu fizike

26. januar 2006

Združeni narodi so ob 100. obletnici objave prelomnih člankov Alberta Einsteina leto 2005 razglasili za svetovno leto fizike. 26. januarja 2006 je Društvo matematikov, fizikov in astronomov pripravilo sklepno prireditev, na kateri so predstavili uresničitev zamisli v lanskem letu s tega področja.

 

 
Predavanje prof. dr. Bogdana Povha je vzbudilo veliko zanimanja Foto ARRS  

V Sloveniji se je lani s področja fizike zvrstila množica strokovnih srečanj in posvetov, poseben poudarek pa je Društvo matematikov, fizikov in astronomov namenilo popularizaciji fizikalne znanosti. O tem so spregovorili na srečanju, ki ga je pozdravil minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Jure Zupan, posebno priznanje pa je v imenu slovenskih fizikov in ARRS, direktor dr. Franci Demšar izročil dr. Juretu Bajcu s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani za koordinacijo in uresničitev načrtov ob svetovnem letu fizike na Slovenskem.

Na prireditvi na Ljubljanskem gradu so sodelovali tudi znanstveniki iz Avstrije, Italije, Hrvaške in Slovenije. Posebno predavanje O osnovnih delcih v prvih sekundah vesolja je imel profesor dr. Bogdan Povh.