Ciljni raziskovalni programi |
Razpisi in pozivi |
|
|
Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije na podlagi 12.
in 14. člena Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti (Uradni list RS, št.
22/06-UPB1, 61/06-ZDru-1, 112/2007 in 9/11),
Pravilnika o Ciljnih raziskovalnih
programih (CRP)(Uradni list RS, št. 43/11)
Usmeritev Ministrstva za visoko
šolstvo, znanost in tehnologijo za pripravo Javnega razpisa Ciljnega
raziskovalnega programa (CRP) "Zagotovimo.si hrano za jutri" v letu 2011, št.
430-93/2011/1, z dne 15.6.2011 in soglasja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano, št. 631-7/2011/7, z dne 17.6.2011, objavlja
Javni razpis za izbiro raziskovalnih projektov Ciljnega raziskovalnega programa »Zagotovimo.si hrano za jutri« v letu 2011
I. Naziv in naslov udeležencev javnega razpisa:
(1) Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije,
Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: ARRS) in
(2) Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22,
1000 Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: MKGP)
II. Predmet razpisa
(1) Predmet Javnega razpisa Ciljnega raziskovalnega programa "Zagotovimo.si
hrano za jutri" v letu 2011 (v nadaljnjem besedilu: Javni razpis CRP "Zagotovimo.si
hrano za jutri") je izbor raziskovalnih projektov, ki bodo podpora vladi in
sektorju v zvezi z razvojnimi usmeritvami kmetijske politike na posameznem
področju javnega interesa, ki je nujna za izboljšanje konkurenčnosti in
trajnostnega razvoja slovenskega kmetijstva, gozdarstva, ribištva, prehrane in
podeželja ter v zvezi s spremljanjem in nadziranjem njihovega izvajanja.
(2) Javni razpis CRP "Zagotovimo.si hrano za jutri" temelji na strateških
ciljih, opredeljenih v sektorskih dokumentih: Resoluciji o strateških usmeritvah
razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva, Resoluciji o nacionalnem gozdnem
programu, Strategiji prilagajanja slovenskega kmetijstva in gozdarstva podnebnim
spremembam, ki so skladne s strateškimi usmeritvami Strategiji razvoja Slovenije
(SRS), ki je krovna nacionalna razvojna strategija in tudi predstavlja okvir za
določitev vsebinskih prioritet Ciljnih raziskovalnih programov.
(3) Predmet razpisa je določen s prioritetnimi vsebinami MKGP v okviru štirih
težišč CRP »Zagotovimo.si hrano za jutri«:
Težišče 1: Prehranska varnost Slovenije,
Težišče 2: Konkurenčnost proizvodnje hrane in obnovljivih naravnih
virov,
Težišče 3: Trajnostno gospodarjenje z naravnimi viri,
Težišče 4: Razvoj podeželja.
(4) Težišča CRP iz prejšnjega odstavka ustrezajo naslednjima razvojnima
prioritetama, in sicer:
- Konkurenčno gospodarstvo in hitrejša rast in
- Povezovanje ukrepov za doseganje trajnostnega razvoja.
(5) Razpisani tematski sklopi predstavljajo vsebinski okvir za razpisane
teme, ki pokrivajo skupne vsebine in skupne cilje v okviru posameznega težišča
CRP, in imajo skupen naslov v okviru posameznih težišč CRP, sledijo osnovnim
ciljem SRS in prednostnim programskim usmeritvam kmetijske politike.
Razpisani tematski sklopi in teme
Težišče 1: Prehranska varnost Slovenije
Tematski sklop 1.1 Rastlinska pridelava in predelava
Št. teme: 1.1.1
Naslov teme: Vsebnosti mikotoksinov v žitih in izdelkih iz žit ter silaži
Cilji:
S ciljem celovitega obvladovanja in vzpostavitve ukrepov omejevanja
mikotoksinov v žitih in izdelkih iz žit ter v silaži, je potrebno:
- Opraviti celovito analizo in primerjavo stanja v celotni verigi (njiva –
izdelek/silaža) in teoriji.
- V praksi in poskusnih razmerah proučiti dejavnike, ki vplivajo na rast
plesni na žitih in v silaži.
- Izdelati celostna tehnološka priporočila za preprečevanje rasti plesni
na žitih in v silaži (priprava njive, gnojenje, tretiranje, kolobar,
spravilo, postopek siliranja, skladiščenje, tehnološki postopki v mlinsko
predelovalni industriji (čiščenje, sortiranje, luščenje…),…).
- Izdelati nabor sort žit in koruze, ki so za posamezna območja in
tehnologije s stališča odpornosti na okužbe z glivami v Sloveniji
najprimernejša (tudi za ekološko pridelavo).
- Izdelati nacionalne smernice za to področje.
Št. teme: 1.1.2
Naslov teme: Reševanje problematike ustaljenih karantenskih bolezni z
iskanjem in uvajanjem tolerantnih sort in tipov sadnih vrst Prunus spp. za
ohranitev pridelave
Cilji:
- Izdelati protokol za proučevanje odpornosti vrst in sort koščičarjev
(vsaj šarke, ki jo povzroča Plum pox virus - PPV, fitoplazme European stone
fruit yellows - ESFY in Monilinia fructicola).
- Popisati (inventariziacija) stanje nasadov na pridelovalnem območju
(stopnja zastopanosti bolezni Monilinia fructicola, PPV in ESFY) in izračuni
gospodarnosti pridelave.
- Okarakterizirati izolate šarke v pridelovalnih območjih Slovenije, kjer
šarka povzroča največ težav v pridelavi.
- Proučiti, ali obstaja v populaciji brkinske domače češplje na šarko
toleranten tip oziroma tej sorti po aromi podobna tolerantna ali odporna
sorta.
- Preizkusiti potencialno zanimive sorte sliv, breskev in marelic na
odpornost v slovenskih razmerah (ekološki poskus).
- Proučiti vloge potencialnih vektorjev ESFY, vključno z bionomijo bolšice
Cacopsylla pruni.
- Izdelati podlage za hitro določanje vrste monilij.
- Izdelati strategijo varstva nasada za zmanjšanje vnosa okužb z boleznimi
Monilinia fructicola, šarka in ESFY.
Št. teme: 1.1.3
Naslov teme: Trsne rumenice: metode zgodnjega odkrivanja in obvladovanja
Cilji:
- Preizkusiti uporabnost daljinskega zaznavanja za zgodnje odkrivanje
žarišč in zatiranje ameriškega škržatka.
- Z uvedbo prostorsko analitskih metod (analiza večspektralnih posnetkov)
za zgodnje odkrivanje okuženih rastlin povečati učinkovitost in zmanjšati
stroške nadzora.
- Določiti temperaturne prage za razvoj, za zatiranje in dinamiko razvoja
v bionomiji ameriškega škržatka.
- Določiti življenjski prostor in migracije populacij ameriškega škržatka.
- Spoznati fiziologije s fitoplazmami Grapevine Flavescance doree in G.
Bois noir okuženih rastlin.
- Preizkusiti metode toplotne terapije za pridobivanje zdravega
razmnoževalnega materiala trte.
- Izdelati priporočila za učinkovito in za okolje sprejemljivo
obvladovanje zlate trsne rumenice in preprečevanje gospodarske škode, ki jo
ta povzroča v vinogradništvu.
Št. teme: 1.1.4
Naslov teme: Metode in ukrepi za zmanjševanje škod zaradi majskega hrošča
Cilji:
- Ugotoviti bionomijo poljskega in malega majskega hrošča v Sloveniji
glede na klimatske razmere in regijske značilnostih rastlinskega pokrova.
- Razviti prognostični model za napoved regijske pojavnosti in
številčnosti populacije.
- Ugotoviti stopnje preživetja glive Beauveria brongniartii (Sacc.) Petch
na tretiranih območjih na travinju v občinah Idrija in Logatec.
- Preizkusiti biotične in druge metode zatiranja poljskega majskega hrošča
(Melolontha melolontha L.).
- Izdelati podlage za tehnološka navodila pridelave travinja na ogroženih
območjih zaradi gradacije poljskega majskega s ciljem preprečevanja
gospodarske škode.
Tematski sklop 1.2. Živalska prireja in predelava
Št. teme: 1.2.1
Naslov teme: Vpliv uporabe zdravil in pesticidov pri zdravstvenem varstvu
živali z vidika varovanja okolja
Cilji:
V luči zagotavljanja varstva okolja je potrebno:
- Kvalitativno in kvantitativno ovrednotiti uporabo protimikrobnih in
protiparazitarnih zdravil ter pesticidov pri zdravstvenem varstvu živali,
ostanke nekaterih protimikrobnih in protiparazitarnih učinkovin ter
pesticidov iz skupine insekticidov ali njihovih presnovkov v krmi,
pridelani na površinah, ki so bile gnojene z gnojem zdravljenih živali.
- Raziskati vpliv izločenih učinkovin ali njihovih presnovkov na makro in
mikroorganizme tal in ribogojnih vod.
- Raziskati njihove učinke na živalske združbe v travni ruši oziroma na
poljedeljski površini.
- Na podlagi dobljenih rezultatov izdelati priporočila za pravilno in
smiselno uporabo protimikrobnih in protiparazitarnih zdravil ter pesticidov
pri zdravstvenem varstvu živali.
Št. teme: 1.2.2
Naslov teme: Ugotavljanje izvora in širjenja L. monocytogenes v prehranski
verigi za zagotavljanje varne hrane
Cilji:
- Ugotoviti najpogostejša mesta, kjer mikroorganizmi iz rodu Listeria
lahko vstopajo v prehransko verigo in povzročajo okužbe pri ljudeh
- Ugotoviti načine in poti prenosa L. monocytogenes iz primarne
proizvodnje živali v predelavo živil.
- Evidentirati najpogosteje kontaminirana živila in izvajanje morebitnih
dodatnih preiskav živil.
- Ugotoviti prisotnost L. monocytogenes na potencialno kontaminiranih
površinah, v zraku in živilih oz. ugotoviti kritična mesta, kjer prihaja do
notranje kontaminacije obratov.
- Ugotoviti najpomembnejše izvore in poti širjenja L. monocytogenes v
predelavi rdečega mesa, perutninskega mesa, mlečnih in ribjih izdelkov.
- Serotipizirati vse izolate L. monocytogenes z molekularnimi metodami, ne
glede na mesto izolacije (okolje, žival, predelovalni obrati, živila,
človek).
- Primerjati serotipe L. monocytogenes iz različnih virov in jih
epidemiološko analizirati.
- Pripraviti priporočila za zmanjševanje širjenja L. monocytogenes v
posameznih fazah prehranske verige.
Tematski sklop 1.3 Varnost živilske verige
Št. teme: 1.3.1
Naslov teme: Uporaba prehranskih in zdravstvenih trditev na živilih v
Sloveniji
Cilji:
Z raziskavo na različnih kategorijah živil dostopnih v maloprodajnih
trgovinah analizirati razvoj trga, z vidika rabe prehranskih in zdravstvenih
trditev.
- Evidentirati in ovrednotiti uporabo trditev znotraj izbranih kategorij
živil na slovenskem trgu.
- Analizirati živila označena s trditvami z vidika prehranskih profilov.
- Raziskati vpliv uporabe trditev na spreminjanje receptur izdelkov in
sprejetje prehranskih profilov, kot jih določa 4. člen Uredbe 1924/2006.
- Primerjati ugotovljeno stanje v Sloveniji, s stanjem v drugih državah
članicah EU.
- Ovrednotiti morebitno zavajanje potrošnika s strani proizvajalcev zaradi
neskladne rabe trditev.
- Oceniti vse na tržišču prisotne trditve z vidika zagotavljanja pravic
potrošnika do varnosti in obveščenosti - razumevanje sporočila proizvajalca.
Št. teme: 1.3.2
Naslov teme: Razvoj standardnega operativnega postopka za ugotavljanje in
preprečevanje potvorb mlečnih izdelkov
Cilji:
- Izdelati standardni operativni postopek nadzora za ugotavljanje potvorb
mlečnih izdelkov.
- Določiti postopke za ugotavljanje vrste potvorb (kakovostni ali
varnostni vidik: označevanje, kemijska sestava, onesnaževala, zavajanje
potrošnikov).
- Vpeljati in validirati sodobnejše metode za odkrivanje in kvantifikacijo
potvorb – kromatografske metode, imunološke metode, genetske metode (PCR,
RT-PCR).
- Ugotoviti vrste »skritih« potvorb (npr. dodatek kravjega mleka v ovčjih
in kozjih sirih, imitacije mlečnih izdelkov z dodajanjem škroba, rastlinskih
substratov…) in analizirati stanje v praksi;
- Postaviti učinkovite korektivne ukrepe za preprečevanje potvorb, v
posameznih fazah proizvodnje mlečnega izdelka.
- Izdelati predloge in priporočila za dopolnitev/spremembo pravnih podlag
upoštevajoč vse zainteresirane skupine oziroma vpletene partnerje.
- Pripraviti izhodišča s priporočili za vzpostavitev sistema strokovnega
obveščanja potrošnikov (risk communication) - izmenjava informacij in mnenj
o naravi in stopnji potvorb, strokovno obveščanje potrošnikov.
Št. teme: 1.3.3
Naslov teme: Onesnaženje živil s policikličnimi aromatskimi ogljikovodiki
(PAH)
Cilji:
- Analizirati stanje vsebnosti PAH v domačem suhem sadju, prekajenih
izdelkih, suhih dišavnicah in začimbah, jedilna olja;
- Razviti analizne metode za ugotavljanje PAH.
- Primerjati različne tehnike prekajevanja-dimljenja, segrevanja in
sušenja navedenih živil in njihov vpliv na vsebnost PAH v teh živilih.
- Primerjati vsebnosti PAH v domačih in uvoženih izbranih živilih.
- Pripraviti predlog ukrepov dobre kmetijske prakse za zmanjševanje
vsebnosti PAH v navedenih živilih.
Št. teme: 1.3.4
Naslov teme: Intestinalna kampilobakterioza – vodilna zoonoza v EU:
analiza stanja v zvezi s kampilobaktri pri perutnini in v perutninskem mesu v
Sloveniji ter določitev kritičnih točk z namenom zagotavljanja varnejše hrane
Cilji:
S ciljem zmanjševanja kontaminiranosti živil perutninskega izvora s
kampilobaktri in s tem posledično varnejšo hrano je potrebno:
- Raziskati in ugotoviti kritične točke v celotni prehrambni verigi.
- Ugotoviti stopnjo okuženosti matičnih jat s kampilobaktri.
- Ugotoviti čas okužbe v brojlerskih rejah in stopnjo okuženosti.
- Ugotoviti pojav in stopnje kontaminacije s kampilobaktri na različnih
točkah / stopnjah tehnološkega procesa klanja živali.
- Na podlagi ugotovitve kritičnih točk v celotni prehrambeni verigi
pripraviti strokovne podlage za programe nadzora in obvladovanja
kompilobaktra.
Težišče 2: Konkurenčnost proizvodnje hrane in obnovljivih naravnih virov
Tematski sklop 2.1 Pravni vidiki kmetij
Št. teme: 2.1.1
Naslov teme: Opredelitev pravnega statusa kmetije kot podlage za
vzpostavitev administrativnega registra kmetijskih gospodarstev
Cilji:
- Opredeliti pravni status kmetije, kot gospodarske celote, ki bo
omogočala specifično in enakopravno obravnavo pravic in obveznosti z drugimi
oblikami gospodarskih družb.
Št. teme: 2.1.2
Naslov teme: Kriteriji za določitev aktivnega kmeta v Sloveniji
Cilji:
- Opredeliti kdo je aktivni kmet v Sloveniji, kar bo podlaga za določitev
upravičencev do podpor v okviru I. stebra pri izvajanju SKP 2014 -2020.
- Doseči opredelitev aktivnega kmeta, ki bo zagotavljala večjo ciljnost
podpor tistim kmetijskim gospodarstvom, ki sama izvajajo kmetijsko dejavnost
ter obdelujejo kmetijska zemljišča in proizvajajo blagovne in s tem tudi
neblagovne dobrine. Pri tem ne smemo biti diskriminatorni glede velikosti
kmetij ali dela dohodka, ki ga zagotavljajo iz kmetovanja.
Tematski sklop 2.2 Tehnologije v živinoreji
Št. teme: 2.2.1
Naslov teme: Celovite rešitve sistemov rej prašičev z namenom izboljšanja
konkurenčnosti slovenske prašičereje
Cilji:
- Izdelati modele ureditev posameznih rej, ki so podlaga za presojo in
določitev potrebnih ukrepov ter preverjanje njihove učinkovitosti na
prašičerejskih obratih z upoštevanjem vseh parametrov, ki vplivajo na
ekonomičnost prašičerejske proizvodnje. Ti parametri so predvsem:
tehnološki, prehranski, organizacijski, zdravstveni, okoljski,
kakovostno-varnostni, socialni, itd..
Št. teme: 2.2.2
Naslov teme: Uporaba dodatka hmelja v prehrani živali
Cilji:
- S prehranskimi poskusi proučiti uporabo različnih križancev hmelja
(storžkov), z različno vsebnostjo beta kislin, kot antimikrobnega sredstva
za zamenjavo kokcidiostatikov v prehrani piščancev.
- S prehranskimi poskusi pri kravah molznicah z različnimi količinami
dodanega hmelja v krmila ugotoviti njihov vpliv na zmanjšanje števila
somatskih celic v mleku.
- Na podlagi rezultatov raziskave izdelati priporočila za uporabo hmelja v
prehrani živali.
Št. teme: 2.2.3
Naslov teme: Optimiranje prehrane krav molznic
Cilji:
- Proučiti možnosti za dvig konkurenčnosti panoge na podlagi optimiranja
prehrane krav molznic.
- Izdelati podlage za postavitev osnovne baze podatkov o voluminozni krmi
pridelani v Sloveniji in za poenoteno vrednotenje energijske in
beljakovinske vrednosti krme na podlagi kemijskih analiz.
- Proučiti možnosti za analizo prehrane na ravni posameznih živali in
črede v okviru kmetijskega gospodarstva, ter prenos znanja in novosti s
področja prehrane v prakso.
- Za dosego ciljev je potrebno razviti spletno aplikacijo za računanje
krmnih obrokov, ki bo prosto dostopna potencialnim uporabnikom in na podlagi
katere bo možno, ob upoštevanju vseh drugih informacij o molznicah, vodenje
prehrane krav molznic. Aplikacija mora omogočati:
- Povezljivost zbirk podatkov s podatki na ravni kmetije (podatki o
prireji in sestavi mleka, podatki o hranilni vrednosti krme pridelane na
kmetiji, ...).
- Nacionalno arhiviranje analiz krme in prehrane na ravni kmetij.
Št. teme: 2.2.4
Naslov teme: Ekološka tehnologija čebelarjenja v AŽ panjih
Cilji:
- Opredeliti vpliv obstoječe prakse za prenos onesnažil in povzročiteljev
bolezni.
- Razviti/opredeliti nove tehnološke postopkov, ki bodo omejili ali
preprečili prenos onesnažil in povzročiteljev bolezni.
- Pripraviti inovativne rešitve v opremi in sredstvih za čebelarjenje z
možnostjo širše uporabe doma in v svetu.
Tematski sklop 2.3 Tehnologije v rastlinski pridelavi
Št. teme: 2.3.1
Naslov teme: Novi tehnološki ukrepi za pridelavo sadja brez uporabe
zaščitnih sredstev
Cilji:
- Za pomembnejše sadne vrste (vsaj štiri) in nekaj njihovih sort
preizkusiti različne kombinacije tehnoloških ukrepov pridelave sadja, ki
bodo omogočali pridelavo brez uporabe zaščitnih sredstev, upoštevajoč tudi
doseganje ravnovesja med škodljivci (predvsem tistimi, ki povzročajo
gospodarsko škodo) in njihovimi predatorji.
- Na podlagi pridobljenih rezultatov preizkusov različnih tehnoloških
ukrepov pripraviti tehnološka navodila oziroma priporočila za pridelavo
sadja brez uporabe zaščitnih sredstev.
Št. teme: 2.3.2
Naslov teme: Razvoj novih sort oljnih buč
Cilji:
- Zbrati ustrezen genofond za žlahtnjenje hibridnih in klasičnih sort
oljne buče, z naslednjimi karakteristikami: večji delež semen in povečana
vsebnost olja; povečana odpornost proti glivičnim in virusnim boleznim;
povečana odpornost na sušo in vročinski stres; večja prilagodljivost na manj
ugodna okolja in pridelovalne razmere.
- Vzpostaviti potrebne postopke za žlahtnjenje sort oljne buče.
- Opraviti prvo zaključeno fazo v postopku žlahtnjenja oljne buče.
- Pripraviti postopke in izbor ustreznega genskega materiala za naslednjo
fazo žlahtnjenja oljne buče.
Tematski sklop 2.4 Ekonomski vidiki agroživilstva
Št. teme: 2.4.1
Naslov teme: Upravljanje s tveganji v kmetijstvu in ribištvu
Cilji:
- Analizirati možne sistemske rešitve za obvladovanje dohodkovnih in
proizvodnih tveganj v kmetijstvu.
- Pripraviti analizo javnih in privatnih shem za upravljanje s tveganji v
svetu (primeri dobrih praks).
- Izdelati ekonomsko analizo kmetijskega zavarovalništva in javnih podpor
na tem področju v Sloveniji.
- Poiskati možnosti novih oblik in politik upravljanja s tveganji v
kmetijstvu in ribištvu.
- Pripraviti predlog sistemskih ukrepov za izboljšanje obvladovanja
tveganj v kmetijstvu.
- Izdelati predlog optimalne organizacijske oblike zavarovanja kmetijske
proizvodnje.
Št. teme: 2.4.2
Naslov teme: Ekonomika ekoloških kmetij
Cilji:
- Analizirati ekonomiko pridelave na ekoloških kmetijah na ravni celotne
kmetije (rastlinska pridelava in živinoreja) po specializiranih dejavnostih
(sadjarstvo, vrtnarstvo, poljedelstvo, vinogradništvo).
- Opredeliti ključne dejavnike, ki vplivajo na ekonomski rezultat
ekoloških kmetij.
- Oblikovati predloge za izboljšanje ekonomičnosti ekoloških kmetij.
- Diseminacija rezultatov do ciljnih skupin (kmetje, svetovalci, kmetijske
srednje šole in fakultete…).
Št. teme: 2.4.3
Naslov teme: Model spremljanja cen v celotni verigi preskrbe s hrano
Cilji:
- Analizirati oblikovanja cen v verigi preskrbe s hrano (po posameznih
členih verige preskrbe s hrano).
- Razviti model za vzpostavitev preglednega sistema spremljanja cen v
verigi preskrbe s hrano.
- Analizirati primere dobrih praks spremljanja cen hrane v drugih državah,
s poudarkom na pregledu oblikovanja cene posameznega člena.
- Analizirati vlogo države pri urejanju cenovnih razmerij v verigi
preskrbe s hrano.
- Pripraviti priporočila za sistematičen zajem cen pri posameznih členih v
verigi.
- Predlagati konceptualne rešitve za vzpostavitev sistema spremljanja cen
v verigi preskrbe s hrano.
Tematski sklop 2.5 Konkurenčnost ribištva in ribogojstva
Št. teme: 2.5.1
Naslov teme: Zagotavljanje kakovosti ribiških in ribogojskih proizvodov na
slovenskem trgu z namenom povečati potrošnjo ribiških proizvodov na prebivalca
Cilji:
- Ugotoviti razlike v kvaliteti gojenih in prostoživečih rib (ugotavljanje
lastnosti, ki so pomembne za prehransko vrednost in lastnosti, ki vplivajo
na zdravje ljudi).
- Oceniti kakovosti rib (morskih in sladkovodnih) z namenom zagotavljanja
prehranske varnosti (npr: vsebnost škodljivih snovi, dovoljene meje, itd.)
- Proučiti načine preprečevanja nastajanja toksinov in razvoja neugodne
mikroflore v školjčiščih na slovenski obali z namenom zagotavljanja
kakovosti ribiških proizvodov.
- Analizirati porabo svežih ribiških (morskih) in ribogojskih (morskih,
sladkovodnih) proizvodov v Sloveniji (kateri proizvodi kje, komu).
- Odkriti razloge za slabo prodajo, če pri določeni skupini proizvodov
obstaja in prepoznati nove informacije, ki bi si jih potrošniki želeli imeti
ob nakupu proizvoda.
- Možne inovacije v prodaji ribiških in ribogojskih proizvodov (predlogi
novih načinov prodaje) z namenom spreminjanja prehranskega vzorca
prebivalstva.
Št. teme: 2.5.2
Naslov teme: Spodbujanje inovacij v ribištvu in diverzifikacija morskega
ribištva
Cilji:
- Preizkusiti in ovrednotiti okolju prijazne načine ribolova (določanje
novih ribolovnih orodij, tehnik, itd).
- Analizirati uporabnost stranskega ulova in izdelati predloge za nove
uporabe.
- Analizirati in pripraviti predloge možnih dodatnih dejavnosti za morske
ribiče.
- Z inovativnimi tehnikami zmanjšati ogroženost sladkovodnih in morskih
vrst rib zaradi posegov človeka (vnosa tujerodnih vrst rib,
hidromelioracijskih posegov, podnebnih sprememb) in vpliva plenjenja
ribojedih vrst ptic.
Tematski sklop 2.6 Gospodarski vidik gozdov
Št. teme: 2.6.1
Naslov teme: Lesni potenciali za perspektivne gozdno-lesne verige v
Sloveniji
Cilji:
- Izdelati oceno gozdne proizvodnje po kakovostnih razredih.
- Razviti sistem spremljanja in napovedovanja količin in kakovostne
strukture lesa ter njegove porabe.
- Analizirati inovativne pristope pri dobavi in trženju gozdnih lesnih
sortimentov.
- Določiti možne tehnološke in organizacijske oblike primarne predelave
lesa.
- Opredeliti možne podpore pri umeščanju perspektivnih gozdno-lesnih verig
v Sloveniji.
Št. teme: 2.6.2
Naslov teme: Ugotavljanje proizvodne sposobnosti gozdnih rastišč
Cilji:
- Pripraviti sintezo dosedanjega opravljenega dela na področju
ugotavljanja proizvodne sposobnosti gozdnih rastišč.
- Izdelati kritično presojo metodologij določanja proizvodne sposobnosti.
- Izdelati predlog metodologije za ugotavljanje proizvodne sposobnosti v
še neproučenih rastiščnih enotah ter vključitev v delo javne gozdarske
službe.
Št. teme: 2.6.3
Naslov teme: Ukrepi za izboljšanje izkoriščenosti proizvodnih potencialov
gozdov
Cilji:
- Identificirati območja, kjer je mogoče bistveno povečati izkoriščenost
rastiščnega potenciala.
- Izdelati nabor možnih inovativnih gojitvenih ukrepov za povečanje
izkoriščenosti rastišč za konkretne stadije gozdnih združb.
- Določiti prioritete oziroma stopnje nujnosti pri vlaganjih.
- Pripraviti predlog uveljavljanja racionalnih gozdnogojitvenih sistemov.
Št. teme: 2.6.4
Naslov teme: Ocenjevanje vrednosti gozdnih zemljišč ter škod v gozdovih
Cilji:
- Določiti metode ugotavljanja višine odškodnin za omejitve gospodarjenja
z gozdovi.
- Nadgraditi obstoječe metodologije za ocenjevanje vrednosti gozdnih
zemljišč v prometu.
- Določiti stopnje poškodovanosti, ki šteje za škodo v gozdovih ter
izdelati predlog metodologije ocenjevanja.
- Pripraviti podlage enotne metodologije ocenjevanja škod v gozdovih, ki
jo povzroča divjad.
Št. teme: 2.6.5
Naslov teme: Možnosti in omejitve pridobivanja biomase iz gozdov
Cilji:
- Oceniti vpliv izrabe lesne biomase na gozdne sestoje in tla.
- Določiti pogoje glede stopnje izrabe lesne biomase za posamezne tipe
gozdov.
- Pripraviti kritično presojo možnosti uporabe drevesne metode spravila
lesa.
- Razviti metode evidentiranja potencialov lesne biomase mase in izdelati
predlog za vključitev v sistem načrtov za gospodarjenje z gozdovi.
Težišče 3: Trajnostno gospodarjenje z naravnimi viri
Tematski sklop 3.1 Biodiverziteta
Št. teme: 3.1.1
Naslov teme: Genetske karakteristike kranjske čebele
Cilji:
- Molekularno okarakterizirati linije matic pri slovenskih vzrejevalcih
čebeljih matic.
- Vzpostaviti metodo za preverjanje porekla vzrejenih matic.
- Vzpostaviti sistem monitoringa matic pri vzrejevalcih matic in matic na
prostem trgu.
Št. teme: 3.1.2
Naslov teme: Ohranjanje biotske raznovrstnosti travinja z vzpostavitvijo
sistema pridelovanja ohranjevalnih semenskih mešanic
Cilji:
- Opredeliti kriterije za določitev naravnih ali pol-naravnih habitatov,
kot območja vira ohranjevalnih mešanic (ohranitvena območja).
- Izdelati postopke za pridelavo, ki bodo omogočali trženje ohranjevalnih
mešanic v skladu s predpisi.
- Poiskati ustrezne tehnologije pridelave, dodelave in skladiščenja
pridobljenega semenskega materiala ohranjevalnih semenskih mešanic.
Št. teme: 3.1.3
Naslov teme: Kumulativni in sinergijski učinki različnih kemikalij na
čebele
Cilji:
- Zbrati relevantne raziskave in študije o vplivu različnih kemikalij
(fitofarmacevtskih sredstvih, zdravil...) na čebele ter njihovih
kumulativnih in sinergijskih učinkih na čebele.
- Obdelati podatke z metodo meta-analize.
- Priprava priporočil za nadaljnje ukrepanje.
Tematski sklop 3.2 Varstvo tal in vode
Št. teme: 3.2.1
Naslov teme: Možnosti zatiranja plevelov v posevkih koruze z nekemičnimi
ukrepi na okoljsko občutljivih območjih
Cilji:
- Pridobiti podatke o vplivih nekaterih krmnih dosevkov na vznik in razvoj
plevelov v posevkih koruze.
- Pripraviti sprejemljive kolobarne sisteme ob vključevanju krmnih
dosevkov, ki zavirajo vznik najkonkurenčnejših plevelov v okopavinah,
predvsem koruzi.
- Pripraviti predloge trajnostnih pridelovalnih sistemov koruze na
vodovarstvenih območjih in drugih za kmetijsko pridelavo okoljsko
občutljivih območij.
Št. teme: 3.2.2
Naslov teme: Trajnostna raba vode za krepitev proizvodnega potenciala
kmetijstva v Sloveniji
Cilji:
- Proučiti vzroke (miselne, organizacijske, administrativne, ipd.) za
relativno majhno število velikih namakalnih sistemov v Sloveniji in podati
rešitve za odpravo ugotovljenih ovir.
- Predstavitev primerov podatkov in praks iz tujine – primerjalna analiza;
- Proučiti vzroke relativno slabe izkoriščenosti obstoječih velikih
namakalnih sistemov in podati rešitve za odpravo ugotovljenih vzrokov.
- Pripraviti usmeritve in priporočila za pravilno izvajanje in nadzor
namakanja, zmanjšanje porabe vode in elektrike ter povečanje učinkovitosti
rabe vode v rastlinski pridelavi.
- Definirati potencialno najprimernejša območja za gojenje zelenjave ob
hkratnem organiziranju velikih namakalnih sistemov, upoštevajoč naravne
danosti in razvojne možnosti.
- Na primeru organiziranja namakanja zelenjave pripraviti model
sodelovanja državnih organov, lokalnih skupnosti in zainteresiranih bodočih
uporabnikov namakalnih sistemov za hitrejše uvajanje velikih namakalnih
sistemov.
- Pripraviti osnove za podporo odločanju o namakanju (decision support
system).
- Vzpostaviti pilotni sistem za podporo odločanju.
Št. teme: 3.2.3
Naslov teme: Vrednotenje potencialnega vpliva kmetijstva na kemijsko in
ekološko stanje voda
Cilji:
- Ugotoviti relativni prispevek kmetijske proizvodnje k onesnaževanju
površinskih in podzemnih voda s hranili in ostanki sredstev za varstvo
rastlin.
- Pripraviti predlog stroškovno učinkovitih ukrepov za zmanjšanje
negativnega vpliva kmetijske proizvodnje na kakovost voda.
Št. teme: 3.2.4
Naslov teme: Modeli rastlinske proizvodnje na območjih degradiranega
okolja
Cilji:
- Pripraviti modele za ohranitev in nadaljnji razvoj rastlinske
proizvodnje na območjih degradiranega okolja z namenom pridobitve dodatnih
kmetijskih zemljišč za pridelavo varnih in kakovostnih kmetijskih pridelkov
za prehrano ljudi ali živali oziroma, kjer to ni mogoče, pridelovanje
energetskih rastlin.
Št. teme: 3.2.5
Naslov teme: Vzpostavitev nacionalnega sistema prilagodljivih varovalnih
pasov za uporabo FFS v bližini voda, varovanih območij in urbanih območij
Cilji:
- Rešiti trajni konflikt glede načina rabe prostora in zanašanja (drifta)
FFS na območjih, kjer se prekrivajo urbana območja, območja varovanja narave
in območja intenzivne kmetijske pridelave.
- Ovrednotiti potencialno izpostavljenost FFS tistih ljudi, ki prebivajo
ob kmetijskih površinah.
- Primerjalna analiza stanja pri nas in v državah, ki so lahko vzor.
- Predlagati možne rešitve k zmanjšanju negativnih vplivov na zdravje
ljudi.
- Izdelati ukrepe za dobro kmetijsko prakso, ki bi omogočali vzpostavitev
sistema prilagodljivih varovalnih pasov in prispevali k trajnemu izboljšanju
okoljskih kazalcev na mikro-območjih, kjer kmetijska pridelava meji na
območja varovanja naravnih virov in na urbana območja.
- Omogočiti nadaljevanje pridelave, tam, kjer se le ta opušča zaradi
nenehnih konfliktov med pridelovalci in sosednjimi uporabniki prostora.
Tematski sklop 3.3 Podnebne spremembe
Št. teme: 3.3.1
Naslov teme: Okoljski odtis v kmetijstvu in živilsko predelovalni
industriji
Cilji:
- Izbrati in prilagoditi metodologije za izračun okoljskega in ogljičnega
odtisa ter definiranje meja.
- Kreirati baze podatkov za slovensko kmetijsko pridelavo.
- Izračunati okoljski odtis za ekološko, integrirano in konvencionalno
pridelovanje na izbranih kmetijskih gospodarstvih ter za nabor pomembnejših
kmetijskih pridelkov oz. živil pridelanih v Sloveniji v primerjavi s
proizvodi z globalnega trga.
- Izdelati podlage za oblikovanje nove certifikacijske sheme za kmetijske
pridelke oz. živila, ki bo vsebovala okoljske vplive vseh inputov in
outputov.
Št. teme: 3.3.2
Naslov teme: Zmanjševanje emisij toplogrednih plinov v govedoreji
Cilji:
- Analizirati stanje izpustov TGP glede na strukturo kmetij in način reje
goved v Sloveniji.
- Izdelati predlog ukrepov za zmanjšanje emisij ob upoštevanju naravnih
danosti in značilnosti reje ter ovrednotiti njihov učinek.
- Pripraviti priporočila za rejce, ki morajo vključevati ukrepe na
področjih reje, krmljenja živali, skladiščenja živinskih gnojil in gnojenja
z živinskimi gnojili.
Št. teme: 3.3.3
Naslov teme: Pridelovanje alternativnih poljščin ob klimatskih spremembah
Cilji:
- Na podlagi poljskih poskusov in rezultatov raziskav pri nas in v tujini
poiskati dodatne alternative v pridelavi poljščin glede na relativno skromen
poljedelski kolobar in upoštevanje vse večje pogostnosti sušnih obdobij.
- Raziskati možnosti uvedbe alternativnih poljščin v prehrani živali.
- Raziskati možnosti za pridelavo rastlin z visoko vsebnostjo nenasičenih
maščobnih kislin.
- Raziskati možnosti za uvedbo pridelave industrijskih rastlin ob
upoštevanju možnosti predelave in trženja ob upoštevanju dejstva, da je
prednostna naloga kmetijstva pridelava hrane in krme.
- Zagotovitev prenosa rezultatov v prakso v obliki priporočil in
tehnoloških navodil.
Št. teme: 3.3.4
Naslov teme: Določitev ogljičnega odtisa primarnih lesnih proizvodov
Cilji:
- Izdelati metodologije za določitev ogljičnega odtisa primarnih lesnih
proizvodov.
- Ovrednotiti ogljični odtis primarnih lesnih proizvodov, ki so narejeni
iz slovenskega lesa.
- Pripraviti podlage za dopolnitev meril za izbor posameznega izdelka v
sistemu zelenega javnega naročanja.
Št. teme: 3.3.5
Naslov teme: Določitev ukrepov za zagotavljanje genskega varstva gozdov
Cilji:
- Določiti kazalnike genske pestrosti populacij gozdnega drevja.
- Opredeliti kriterije za izbiro in ukrepe za nego gozdnih semenskih
objektov na genskii osnovi.
- Vzpostaviti potrebne postopke in protokole za monitoring genske
pestrosti provenienc gozdnega drevja.
Tematski sklop 3.4 Okoljski vidik gozdov
Št. teme: 3.4.1
Naslov teme: Posodobitev sistema vegetacijskih osnov za potrebe
načrtovanja v gozdarstvu
Cilji:
- Pregledati in analizirati obstoječe sisteme vegetacijskih osnov,
uporabljenih v načrtih za gospodarjenje z gozdovi in preveriti njihovo
kakovost.
- Izdelati metodologijo posodabljanja in dopolnjevanja rastiščno-vegetacijskih
podlag, primernih za operativno rabo.
- Vzpostaviti povezave z mednarodnimi tipologijami gozdov - izdelati
korelacijske tabele.
Št. teme: 3.4.2
Naslov teme: Presoja ustreznosti mreže gozdnih rezervatov Slovenije
Cilji:
- Oceniti pomen posameznega gozdnega rezervata za potrebe izvajanja
znanstvenih raziskovalnih nalog.
- Izdelati predlog gozdnih rezervatov, ki v mreži niso nujno potrebni.
- Opredeliti potrebnost trajanja statusa posameznega gozdnega rezervata.
- Pripraviti predlog organizacijske sheme upravljanja, spremljave stanja
in opravljenih raziskav.
- Izdelati predlog potrebne dopolnitve mreže gozdnih rezervatov z
rastišči, ki v mrežo niso vključena.
Št. teme: 3.4.3
Naslov teme: Ukrepi za zagotavljanje ugodnega stanja ohranjenosti vrst in
habitatnih tipov v gozdovih Nature 2000
Cilji:
- Analizirati razširjenost in gostoto Natura 2000 gozdnih vrst in
habitatnih tipov.
- Pripraviti presojo vplivov posameznih gozdnogojitvenih ukrepov na Natura
2000 gozdne vrste in habitatne tipe.
- Analizirati vplive gradnje gozdne infrastrukture na ohranjanje ugodnega
stanja.
- Določiti mejne vrednosti kazalcev strukture gozdov s katerimi se določa
ugodno stanje ohranjenosti.
- Pripraviti vodila dobre prakse in priporočila za lastnike gozdov.
Št. teme: 3.4.4
Naslov teme: Kriteriji za presojo izvedbe krčitev gozdov
Cilji:
- Določiti omejujoče dejavnike, za katere je potrebna posebna presoja
primernosti krčitve (zahteve varovanih območij).
- Opredeliti krajinsko-ekološka izhodišča za izvedbo krčitev gozdov.
- Izdelati vodila dobre prakse pri izvajanju krčitev gozdov (zagotavljanje
minimalno potrebne zelene infrastrukture).
- Analizirati možne pristope in določiti potrebne strokovne podlage za
opredelitev območij, primernih za krčitev v okviru sistema prostorskega
načrtovanja.
Št. teme: 3.4.5
Naslov teme: Možnosti in omejitve pri izkoriščanju gliv v gozdovih
Cilji:
- Oceniti potencial slovenskih gozdov za pridobivanje gob.
- Pripraviti metodologijo spremljanja morebitne ogroženosti gliv, ki jih
je dovoljeno nabirati.
- Analizirati potrebo in morebitne načina omejevanja nabiranja posamezne
vrste gob.
- Analizirati možnosti in omejitve ter ekonomiko nabiranja in gojenja
gomoljik (tartufov) – presoja naravnih danosti v gozdu in v zunaj gozdnih
nasadih.
Št. teme: 3.4.6
Naslov teme: Določitev kazalnikov za spremljanje stanja populacij divjadi
Cilji:
- Analizirati primernost uporabljenih indikatorskih vrednosti stanja
populacij divjadi.
- Pripraviti predlog novih kazalnikov in načinov njihovega določanja.
- Preizkusiti združljivost sedaj uporabljenih kazalnikov in novih
kazalnikov ter njihovo vključitev v prakso.
Težišče 4: Razvoj podeželja
Tematski sklop 4.1 Pravni vidiki
Št. teme: 4.1.1
Naslov teme: Primerjalno pravni pregled delovne in socialne zakonodaje
položaja kmeta s predlogi
Cilji:
- Sistematično pregledati in analizirati pravno sistemske pogoje v delovni
in socialni zakonodaji držav EU, ki imajo s Slovenijo primerljive ekonomsko
strukturne razmere za kmetijstvo.
- Analizirati prednosti in slabosti pravnih ureditev primerljivih držav EU
v relaciji do ureditve delovne in socialne zakonodaje položaja kmeta v
Republiki Sloveniji.
- Pripraviti predloge rešitev za prenos dobrih praks zakonodajnih rešitev
v slovenski pravni red.
Št. teme: 4.1.2
Naslov teme: Razvojna usmerjenost nosilcev dejavnosti ključnih kmetijskih
dejavnosti
Cilji:
- Analizirati razvojno usmerjenost nosilcev dejavnosti po ključnih
kmetijskih dejavnostih in po značilnih ciljnih skupinah.
- Opredeliti dejavnike, ki vplivajo na odločitve kmetov glede perspektive
v kmetovanju.
Tematski sklop 4.2 Kulturna krajina in proizvodni potenciali
Št. teme: 4.2.1
Naslov teme: Določitev območij primernih za odpravljanje zaraščanja
Cilji:
- Opredeliti izhodišča za določitev območij primernih za odpravljanje
zaraščanja.
- Določiti dejavnike, ki jih je treba upoštevati pri pripravi predloga
območij primernih za odpravljanje zaraščanje.
- Na testnih primerih natančneje opisati pristop za določitev območij
primernih za odpravljanje zaraščanja ter z orodji GIS na testnih občinah, ki
bodo določena v dogovoru z naročnikom (predvidoma na treh občinah),
uporabiti ta pristop za določitev območij primernih za odpravljanje
zaraščanja.
III. Subjekti, ki se lahko prijavijo na javni razpis
Na javni razpis se lahko prijavi pravna ali fizična oseba, ki je vpisana v
zbirkah podatkov o izvajalcih raziskovalne in razvojne dejavnosti, ki se vodi na
ARRS, (v nadaljnjem besedilu: evidenca RO) ter izpolnjuje pogoje, predpisane z
Zakonom o raziskovalni in razvojni dejavnosti (Uradni list RS, št. 22/06-UPB1,
61/06-ZDru-1 in 112/07 in 9/11 v nadaljnjem besedilu: zakon) in s Pravilnikom o
Ciljnih raziskovalnih programih (CRP) (Uradni list RS, št. 43/11).
IV. Pogoji, ki jih morajo izpolnjevati prijavitelji na javni razpis
(1) Na razpis se lahko prijavi pravna ali fizična oseba iz III. točke
razpisa.
(2) Vodja projekta mora biti zaposlen v organizaciji, ki je prijaviteljica
projekta. Pogoj mora biti izpolnjen pred podpisom pogodbe.
(3) Vodja projekta mora izpolnjevati naslednje pogoje:
- Dosega minimalno 40 točk iz znanstvenih objav, ki so določene v
pravilniku, ki ureja kazalce in merila znanstvene in strokovne uspešnosti, v
zadnjih petih letih.
- Izkazuje citiranost kot je določena v 2. točki prvega odstavka 2. člena
Pravilnika o kriterijih za ugotavljanje izpolnjevanja pogojev za vodjo
raziskovalnega projekta (v nadaljnjem besedilu: Pravilnik o kriterijih) ali
ima dokazane prenose lastnih raziskav v prakso (patenti, implementirane
tehnologije, prodani računalniški programi, izvedeni pomembni objekti ali
izdelki ipd.; COBISS tip 2.02, 2.03, 2.04, 2.06, 2.07, 2.12, 2.13, 2.14,
2.15, 2.16, 2.17, 2.20, 2.21 in 2.24) ali dokazano delo na nacionalno
pomembnem znanstvenem korpusu ali zbirki.
- Izkazuje minimalno skupno število točk iz znanstvenih objav, citiranosti
in dokumentiranega sodelovanja z drugimi financerji v zadnjih petih letih.
(4) Pri določitvi minimalnega števila točk (A1+A2+A3+A4) iz 3. točke prvega
odstavka 3. člena Pravilnika o kriterijih se za izračun za oceno A3 upoštevajo
podatki za leta 2006 - 2010. Mejna vrednost vsote A1+A2+A3+A4 za ta razpis je
upoštevana za področje biotehnike iz Metodologije ARRS za ocenjevanje prijav za
razpise, objavljene v letu 2011 (http://www.arrs.gov.si/sl/akti/metod-skupna-11.asp),
in sicer:
- Aplikativni projekt (tudi za temeljni projekt, če je pri vodji projekta
od zagovora doktorata minilo največ 7 let)
A1+A2+A3+A4 =2,5
- Aplikativni projekt, če je pri vodji projekta od zagovora doktorata
minilo največ 7 let
A1+A2+A3+A4 =2,0
- Vodje projektov (temeljni, aplikativni) se lahko prijavijo tudi z nižjo
skupno oceno A1+A2+A3+A4, če
kažejo svojo izjemnost z dosežki znotraj A" (A">0).
(5) ARRS na podlagi podatkov iz SICRIS na dan zaključka razpisa ter ob
upoštevanju podatkov iz obrazca ARRS-RPROG-VPETOST-D-2011 za vodje projektov, ki
niso člani programskih skupin in ki je sestavni del razpisne dokumentacije,
preveri izpolnjevanje pogoja glede ocene A1+A2+A3+A4. Vse prijave, v zvezi s
katerimi predlagani vodje dosegajo navedeno vsoto, ARRS posreduje v ocenjevanje
MKGP.
(6) ARRS bo za izračun minimalnega števila točk uporabila podatke, ki bodo
vpisani v bazah SICRIS (COBISS) in evidenci RO na dan zaključka javnega razpisa
(A1, A2 in A4). Za A3 bo ARRS za člane programskih skupin upoštevala samo
podatke, ki so bili vpisani v obrazec ARRS-RPROG-VPETOST-D-2011. Vodje
raziskovalnih projektov, ki niso člani nobene programske skupine, vpišejo
podatke o sredstvih drugih uporabnikov v obrazec ARRS-RPROG-VPETOST-D-2011 in ga
do 26.7.2011 do 12.00 ure oddajo po elektronski pošti na naslov
CRP2011@arrs.si.
Natisnjen in podpisan obrazec oddajo tudi po pošti hkrati s prijavo. Trenutno
vrednost ocen A1, A2, A3 in A4 si lahko prijavitelji ogledajo na spletnih
straneh SICRIS pod rubriko Vrednotenje bibliografskih kazalcev raziskovalne
uspešnosti po metodologiji ARRS.
(7) Če raziskovalec v zadnjem obdobju ni bil zaposlen ali samozaposlen v
raziskovalni dejavnosti, se lahko pri izpolnjevanju kriterija iz 1. in 3. točke
tretjega odstavka tega poglavja namesto zadnjih petih let upošteva zadnje
intervalno obdobje, ki vključuje obdobje petih let zaposlitve v raziskovalni
dejavnosti. Upoštevano obdobje se podaljša za čas dejansko izrabljenega
starševskega dopusta in dokumentirane bolniške odsotnosti, daljše od treh
mesecev. Na podaljšanje upoštevanega obdobja ne vpliva koriščenje dopusta za
nego in varstvo otroka v obliki delne odsotnosti z dela.
(8) V primeru, da projekt prijavlja podoktorand, mora izpolnjevati naslednje
pogoje:
- Vodja izpolnjuje pogoj za vodjo raziskovalnega projekta, določen v drugi
alineji prvega odstavka 29. člena Zakona o raziskovalni in razvojni
dejavnosti, če je podoktorand mlajši od 35 let in od zagovora njegovega
doktorata niso potekla več kot tri leta ter izkazuje vsaj eno znanstveno
objavo (tudi v soavtorstvu kot prvi avtor), določeno v pravilniku, ki ureja
kazalce in merila znanstvene in strokovne uspešnosti.
- Če je podoktorand izkoristil starševski dopust – pri čemer se za enega
otroka upošteva 1 leto – se starostna meja iz prvega odstavka tega člena
dvigne nad 35 let, za čas dejansko izrabljenega dopusta. Enako velja za
dokumentirano bolniško odsotnost, daljšo od treh mesecev.
- Podoktorand izpolnjuje pogoj za vodjo raziskovalnega projekta, določen v
tretji alineji prvega odstavka 29. člena Zakona o raziskovalni in razvojni
dejavnosti, če izpolnjuje kriterije, določene v drugem odstavku 2. člena
Pravilnika o kriterijih.
(9) Raziskovalec, ki izpolnjuje pogoje za vodjo projekta, lahko kot vodja
projekta sodeluje na tem razpisu samo v eni prijavi.
(10) Prijava na javni razpis mora vsebovati v celoti izpolnjen in podpisan
prijavni obrazec: ARRS-RPROJ-CRP-Prijava-2011–Predlog raziskovalnega projekta v
okviru Ciljnega raziskovalnega programa "Zagotovimo.si hrano za jutri" v letu
2011. Prijavitelji, kjer v prijavi kot izvajalec ali soizvajalec nastopa
gospodarska družba, morajo skladno s Pravili o državnih pomočeh na področju
raziskovalne dejavnosti, št. 007-6/2009-8 z dne 17.6.2009, predložiti tudi
izpolnjen Obrazec za dodeljevanje državnih pomoči ARRS-RPROJ-CRP-DP-2011.
V. Kriteriji in merila za izbor projektov
(1) Pri izboru projektov bodo upoštevani naslednji kriteriji: relevantnost in
potencialni vpliv predloga projekta, raziskovalna oziroma razvojna kakovost
predloga projekta ter izvedljivost predloga projekta.
(2) Kriteriji in merila za ocenjevanje, postopek ocenjevanja in izbora prijav
ter izbor ocenjevalcev so podrobneje določeni z Metodologijo ocenjevanja in
izbora prijav za izbiro raziskovalnih projektov Ciljnega raziskovalnega programa
"Zagotovimo.si hrano za jutri" za izvedbo javnega razpisa v letu 2011, ki je
skupaj z ocenjevalnim listom sestavni del razpisne dokumentacije.
VI. Čas trajanja projektov
(1) Predviden začetek izvajanja projektov je 1.10.2011.
(2) Projekti praviloma trajajo od 12 do 24 mesecev. Izjemoma lahko projekti
trajajo do 36 mesecev, kar je v prijavi potrebno posebej utemeljiti.
VII. Odločitev o izboru in financiranju projektov in odločitev o pritožbi
zoper sklep
Ugotovitveni Sklep o izboru projektov na razpis CRP sprejme direktor ARRS po
predhodnem sprejemu Sklepa o izboru projektov s strani MKGP. O ugovoru zoper
Sklep o izboru projektov, katerega predmet ne morejo biti pogoji, kriteriji in
merila za ocenjevanje prijav niti ocena prijave, odloči Upravni odbor ARRS.
VIII. Okvirna višina sredstev
(1) Okvirna skupna višina sredstev za izvedbo predmetnega razpisa je
6.000.000,00 EUR. Razpis bo realiziran glede na razpoložljiva sredstva v
proračunu Republike Slovenije in finančnem načrtu ARRS.
(2) Okvirna višina sredstev po financerjih za celotno obdobje trajanja
projektov:
Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS: 2.400.000,00 EUR
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: 3.600.000,00 EUR
IX. Prijava na javni razpis
(1) Prijava na javni razpis se kot Prijavna vloga na obrazcu ARRS-CRP-JR-Prijava/2011
izpolnjuje na spletnem portalu
ARRS eObrazci.
Portal lahko uporabljajo raziskovalci, vpisani v evidenco RO, skrbniki spletnega
portala eObrazci v RO, zastopniki RO, pooblaščenci zastopnikov RO in dodatni
uporabniki.
(2) Prijava na spletni portal eObrazci je možna na dva načina:
- z digitalnim potrdilom (SIGEN-CA, SIGOV-CA, NLB-CA, POSTArCA ali HALCOM-CA),
- z uporabniškim imenom in geslom (raziskovalci lahko geslo za prijavo
pridobijo sami s portala eObrazci, ostalim uporabnikom geslo dodeli skrbnik
eObrazcev v RO ali ARRS).
(3) Prijavni obrazec se izpolnjuje v slovenskem jeziku, točke 1., 12. in 13.
pa tudi v angleškem jeziku (navedene točke morajo biti izpolnjene v obeh
jezikih).
X. Način, oblika in rok za predložitev prijav
1. Oddaja prijavne vloge z digitalnim podpisom
(1) Prijavo na javni razpis je treba izpolniti kot Prijavno vlogo na obrazcu
ARRS-CRP JR-Prijava/2011 na spletnem portalu
ARRS eObrazci. Prijava je popolna,
če je opremljena z obema digitalnima podpisoma (zastopnik oz. pooblaščena oseba
RO in vodja raziskovalnega projekta).
(2) Za pravočasne prijave z digitalnim podpisom se štejejo prijave, ki so
izpolnjene in digitalno podpisane ter oddane na spletni portal do torka,
26.07.2011 do 12. ure.
(3) Prijaviteljem svetujemo, da prijav ne oddajajo zadnji dan razpisnega
roka, ker lahko pride do preobremenjenosti strežnika.
2. Oddaja prijavne vloge brez digitalnega podpisa
(1) Prijavo na javni razpis je potrebno izpolniti kot Prijavo na obrazcu
ARRS-CRP-JR-Prijava/2011 na spletnem portalu
ARRS eObrazci ter oddati v pisni
obliki, ki mora biti opremljena z lastnoročnim podpisom zastopnika oz.
pooblaščene osebe RO in vodje raziskovalnega projekta in žigom RO.
(2) Obe obliki prijave, elektronska in pisna, morata biti vsebinsko popolnoma
enaki.
(3) Pisne prijave je treba dostaviti v zaprtih ovojnicah z oznako "NE ODPIRAJ
– PRIJAVA - RAZPIS ZA CRP za leto 2011" in obvezno oznako prijave
(ARRS-CRP-JR-Prijava/2011/ ……) ter z nazivom in naslovom prijavitelja, na
naslov:
Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Bleiweisova cesta 30,
1000 Ljubljana.
(4) Prijava brez digitalnega podpisa je oddana pravočasno, če je izpolnjena
na spletnem portalu
ARRS eObrazci in v pisni obliki prispe v glavno pisarno Javne agencije za
raziskovalno dejavnost Republike Slovenije do torka, 26.07.2011, do 12. ure.
Kot pravočasne se štejejo tudi prijave, oddane priporočeno po pošti iz Slovenije
do torka, 26.07.2011 do 12. ure (poštni žig).
3. Popolnost prijave
(1) Prijava se šteje za popolno, če je oddana na predpisanem obrazcu in v
predpisani obliki (točka (X.1.) - elektronska; točka (X.2.) - elektronska in
pisna) ter vsebuje vse zahtevane podatke, kot jih določa ta javni razpis.
Nepopolne prijave bodo obravnavane v skladu s Pravilnikom o Ciljnih
raziskovalnih programih (CRP) (Uradni list RS, št. 43/11).
(2) Nepravočasnih in nepravilno označenih prijav komisija za odpiranje prijav
ne bo obravnavala in bodo neodprte vrnjene prijaviteljem.
XI. Datum odpiranja prijav
Odpiranje prijav bo v petek, 29.7.2011 ob 9. uri v sejni sobi ARRS (III.
nadstropje, Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana).
XII. Rok, v katerem bodo prijavitelji obveščeni o izidu javnega razpisa
Prijavitelji bodo obveščeni o izbiri predvidoma v roku 60 dni od zaključka
razpisa.
XIII. Kraj, čas in oseba, pri kateri lahko zainteresirani dvignejo
razpisno dokumentacijo
(1)Javni razpis in razpisna dokumentacija bo od dneva objave javnega razpisa
v Uradnem listu Republike Slovenije dostopna na spletni strani
www.arrs.si
http://www.arrs.gov.si/sl/razpisi/.
(2)Vse dodatne informacije v zvezi z razpisom dobijo interesenti na spletnih
straneh ARRS oziroma na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost Republike
Slovenije, Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana, pri Ljiljani Lučič, po
telefonu: 01/400-59-13 vsak delavnik od 9. do 12. ure, ali na elektronski
naslov: lili.lucic@arrs.si.
Številka: 6316-6/2011-4
Datum: 22.06.2011
dr. Franci Demšar
direktor
Objavljeno v Uradnem listu RS, št. 48/11 z dne 24.06.2011.
Razpisna dokumentacija
- Sestava projektne skupine iz sodelujoče organizacije - Vzorec B:
- Obrazec za dodeljevanje državnih pomoči:
- Vpetost raziskovalcev, ki niso člani programske skupine, v projekte izven okvira financiranja ARRS:
- Vzorec pogodbe:
- Razpisane teme - dodatne informacije in obrazložitve:
- Ocenjevalni list:
|