Dogodki

Strokovna delavnica za urednike in novinarje ter predavanje o komuniciranju znanosti za raziskovalke in raziskovalce s kolumnistom New York Times Georgom Johnsonom

Center inovativnega podjetništva NLB, Trg Republike 2, Ljubljana
Sreda, 7. december 2016

Že tretje leto v Javni agenciji za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) v okviru ARRS projekta Komuniciranje znanosti (KomZn) prirejamo srečanje z najbolj eminentnimi novinarji priznanih svetovnih medijskih hiš, ki pokrivajo znanost. Z delavnicami smo začeli leta 2014, ko smo gostili dr. Iana Sampla, urednika Znanosti pri časopisu The Guardian, lani pa smo povabili go. Vivienne Parry, publicistko na področju znanosti, voditeljico in urednico naravoslovnih oddaj na Radio 4 in BBC.

Letos bomo gostili g. Georga Johnsona, enega izmed najbolj priznanih novinarjev in publicistov, večkrat nagrajenega avtorja in kolumnista iz področja znanosti in tehnologije časopisa The New York Times.

O predavatelju:

  George Johnson je bil večkrat nagrajen za svoje članke, nazadnje v letu 2014, ko je kar za tri svoje članke dobil AAAS Science Journalism Award. Njegove knjige so bile prevedene v več kot 20 jezikov in tri izmed njih: “Fire in the Mind”, “Strange Beauty” in “The Cancer Chronicles”, so se uvrstile v izbor za nagrado the Royal Society Book Prize.

Poleg rednih kolumn z naslovom Raw Data v The New York Times, redno objavlja tudi za National Geographic, Slate, Scientific American, Time, Wired in The Atlantic.

V sredo, 7. decembra 2016 bomo od 9.00 do 13.00 ure v Centru inovativnega podjetništva NLB, Trg Republike 2, Ljubljana organizirali celodnevni dogodek, posvečen komuniciranju in promociji znanosti.

Dogodek prirejamo v sodelovanju z Veleposlaništvom Združenih držav Amerike.

Program:

Dopoldanski del (predstavniki medijev)
9.00 – 13.00 Strokovna delavnica za urednike in novinarje, ki se pri svojem novinarskem delu osredotočajo na pokrivanje področij znanosti in tehnologije Strokovna delavnica bo predstavila ključna praktična znanja pri poročanju o znanosti, primere iz njegove novinarske prakse, ki so se izkazali za pomembne pri razumevanju znanosti in snovanju zgodb, primernih za splošno javnost. 
 
                             Odmor
Popoldanski del (raziskovalke in raziskovalci)
14.00 – 16.30 Predavanje o komuniciranju znanosti za raziskovalke in raziskovalce 
O promociji znanosti in medijih bomo z Georgom  Johnsonom spregovorili o vidikih družbene uveljavitve znanosti in dela znanstvenikov.  Glede na njegove izkušnje in novinarsko prakso bomo spoznali njegova priporočila za razumevanje in poročanje o znanosti splošni, laični javnosti.
 
16.30 Neformalno druženje s predavateljem

Udeležba:

  • Strokovno izobraževanje v dopoldanskem delu je zaprtega tipa in namenjeno izključno urednikom in novinarjem. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku, udeležba je brezplačna.
  • Predavanje o komuniciranju znanosti za raziskovalke in raziskovalce je odprtega tipa, vendar je število mest omejeno. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Prijave sprejemamo do torka, 6. decembra 2016 do 12. ure na elektronski naslov: tina.vuga@arrs.si 

Vljudno vabljeni!

Kontakt: Tina Vuga Odnosi z javnostmi, tel.: 01 400 59 43, el. pošta: tina.vuga@rrs.si