Dogodki

Oddaja Ugriznimo znanost se jeseni vrača na male televizijske zaslone - 1. oddaja: Kuhinja prihodnosti

1. program TV Slovenija
7. september 2010 ob 18.00

Z jesenjo se na male televizijske zaslone vrača tedenska oddaja o znanosti, Ugriznimo znanost. Izobraževalni program TV Slovenija je, ob sofinanciranju ARRS, pripravil novo serijo zanimivih oddaj. Z napovednikoma prvih dveh oddaj si v septembru že lahko rezervirate čas v torkovih popoldnevih.

1. oddaja: Kuhinja prihodnosti
Torek, 7. september 2010 ob 18.00
Scenaristka Meta Ornik, režiser Aleš Žemlja

Kakšne so najnovejše smernice v pripravi hrane in kako bomo hrano pripravljali v prihodnosti?V zadnjih letih so se številni svetovno znani kuharski mojstri navdušili tudi nad kemijo in fiziko, od tod tudi izraz molekularna in fizikalna kuhinja, ki je v uporabi od leta 1988, ko sta ga skovala madžarski fizik Nicholas Kurti in francoski fizikalni kemik Hervé This. Postal je sinonim za kuhinje, kjer so kuharji želeli povezati tradicionalne načine hrane z znanostjo, zlasti fiziko in kemijo. Tudi televizijski studio se bo v tej oddaji spremenil v mali kuhinjski laboratorij.

2. oddaja: Potresi
Torek, 14. september 2010 ob 18. uri
Scenaristka Martina Černe, režiser Aleš Žemlja

Slovensko ozemlje vsako leto strese več sto šibkih potresov, prebivalci jih čutimo nekaj deset. Naša država je srednje potresno ogrožena. Kako in zakaj potresi nastanejo, zakaj zadnje čase v svetu terjajo toliko žrtev - v tokratni oddaji Ugriznimo znanost.

Ugriznite v znanost vsak torek, ob 18. uri na 1. programu TV Slovenija. Ponovitve oddaj si lahko ogledate vsak ponedeljek ob 13.15 uri, prav tako na 1. programu TV Slovenija ali na spletu.