Raziskovalni projekti

Novice, obvestila

Objavljen je Javni razpis za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2024

Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije je 14. novembra 2023 objavila Javni razpis za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2024. Razpis bo odprt do 12. januarja 2024. Začetek sofinanciranja projektov je predviden oktobra 2024.

Okvirni letni obseg sredstev za temeljne, aplikativne in podoktorske projekte je 15.000.000,00 EUR.
Okvirni letni obseg sredstev za temeljne raziskovalne projekte - Program dr. Aleša Debeljaka je 1.000.000,00 EUR.
Okvirni letni obseg sredstev za velike temeljne raziskovalne projekte je 2.000.000,00 EUR. 

Letošnji razpis prinaša spremembe pri področjih delitve sredstev, saj se za ta namen v izogib odstopanjem med ocenami izbranih projektov ter skladno z Resolucijo o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030 uvajajo vede in področja panelov ERC kot pri programskem ocenjevanju. V prehodnem času do spremembe Splošnega akta preverjanje vstopnih pogojev in ocenjevanje poteka po izbranih področjih ARIS (področje ocenjevanja izbere prijavitelj). Vsebinska prekrivanja med področji klasifikacije ARIS in klasifikacije ERC so bila identificirana na podlagi opredelitve programov v okviru stabilnega financiranja. Prijavitelje vabimo, da skrbno preberejo besedilo javnega razpisa in da se udeležijo spletnega informativnega dne, na katerem bomo predstavili vsebino in novosti javnega razpisa.

Na ARIS-u si prizadevamo za postopno vzpostavitev stabilne časovnice izvedbe razpisa za raziskovane projekte, ki bo pomenila več časa za prijavo projektov, več časa med rezultati razpisa ter začetkom izvajanja projektov (pomembno za načrtovanje zaposlovanja kadrov na projektih). Na tak način bomo omogočili tudi prijavljanje zunaj obdobja praznikov oz. daljših šolskih počitnic in izvedbo ocenjevanja zunaj poletnega obdobja, ko so recenzenti, uredniki in prijavitelji, ki podajo svoj odziv na oceno, težje dosegljivi. Razpis za 2022 je bil objavljen konec decembra (problem: tik pred prazniki), razpis za 2023 začetek januarja (problem: rezultati tik pred začetkom izvajanja projektov), razpis za 2024 je objavljen sredi novembra, razpis za 2025 pa bo načrtovan predvidoma v oktobru z rezultati konec junija in začetkom projektov začetek oktobra istega leta. Da dosežemo ta cilj, postopno prestavljamo objavo razpisa v koledarskih letih 2024 in 2025. Stabilna časovnica je nujna tudi za sodelovanje ARIS v partnerstvu tujih agencij Weave, ki plemeniti sodelovanje slovenskih raziskovalcev v projektnih shemah v tujini.

V obdobju vzpostavljanja stabilne in ustreznejše časovnice se bomo v največji možni meri prilagodili potrebam raziskovalcev na eni strani ter zahtevam postopkov izvedbe razpisa, ki jih vodimo na agenciji.
 

Prijava na javni razpis: Prijavni obrazec RPROJ-Prijava-2024 se izpolnjuje na spletnem portalu agencije DigitalForms. Prijava na spletni portal je možna z uporabniškim imenom in geslom.

 

Najavljamo spletni informativni dan

28. novembra 2023, ob 10. uri, bomo organizirali spletni informativni dan, na katerem bomo predstavili vsebino in novosti javnega razpisa. Prijave za udeležbo na informativnem dnevu sprejemamo do 24. novembra 2023 oziroma do zapolnitve mest.