Mednarodno sodelovanje

Kitajska

Novice, obvestila

Podpis Sporazuma o znanstvenem sodelovanju v prihodnjih petih letih med Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU) in Kitajsko akademijo družbenih ved (CASS)

Sporazum sta 15.10.2003 podpisala predsednik SAZU dr. Boštjan Žekš in generalni sekretar CASS prof. Zhu Jinchang, ob obisku delegacije Kitajske akademije družbenih ved v Sloveniji.

Po mnenju dr. Žekša je možnost sodelovanja s kitajsko znanostjo odprta vsem zainteresiranim znanstvenikom in ne zgolj akademikom. Akademiji bosta izmenjavali znanstvenike, ki se bodo ukvarjali z akademskim raziskovanjem , svetovali, predavali in sodelovali na znanstvenih konferencah. Pogodba omogoča tudi brezplačno izmenjavo knjig in revij.

Prof. Jinchanga je poudaril, da je za njihove družboslovne znanosti Slovenija posebej zanimiva, ker jih zanimajo naše izkušnje s procesom tranzicije ter vključevanja v NATO in EU. Kitajska namerava sodelovati z vsemi državami iz nekdanje Jugoslavije. Mednarodni odnosi, gospodarstvo, politika in družbena preobrazba so tista znanstvene področja, ki jih v okviru teh izmenjav posebej zanima.

Kmalu je pričakovati izmenjavo slovenskih in kitajskih akademikov. Kitajska bo v Slovenijo poslala najboljše humaniste, o čemer se je s slovenskimi akademiki že dogovarjal prof. Xing Guangcheng, namestnik direktorja Inštituta za ruske, vzhodnoevropske in centralno azijske študije.