Mednarodno sodelovanje

Egipt

Novice, obvestila

2. zasedanje mešane komisije o trgovinskem in gospodarskem sodelovanju med Republiko Slovenijo in AR Egiptom

Od 13. do 14. oktobra 2003 je potekalo v Kairu 2. zasedanje mešane komisije za trgovinsko in gospodarsko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Arabsko Republiko Egipt. Predsedujoča slovenskemu delu delegacije je bila Renata Vitez, državna sekretarka, Ministrstvo za gospodarstvo RS, Ekonomski odnosi s tujino, predsedujoči na egiptovski strani El Sharkawi Mohamed Hefni, Ministrstvo za zunanjo trgovino Arabske republike Egipt.

Teme razgovorov so vključevale pregled stanja gospodarstva v obeh državah, pregled razvoja bilateralnega gospodarskega sodelovanja na različnih področjih in definiranje potencialnih področij sodelovanja.

Ena od tem se je nanašala tudi na področje znanstvenega in tehnološkega sodelovanja med državama. Potrjen je bil interes slovenske strani za sklenitev Protokola o znanstvenem in tehnološkem sodelovanju med pristojnima ministrstvoma, Ministrstvom za šolstvo, znanost in šport Republike Slovenije in Ministrstvom za znanstveno raziskovanje Arabske republike Egipt. Dokument je v zaključni fazi priprav na podpis. Potrjen je bil tudi interes slovenske strani za razvijanje nadaljnjega sodelovanja med državama na posameznih področjih znanstvenega in tehnološkega sodelovanja med državama.

Vladno delegacijo je v času obiska spremljala gospodarska delegacija, predstavniki večine podjetij, združenih v Transportno logistični grozd (TLG) in predsednik turistične organizacije (STO).

V času obiska sta bili v Akleksandriji in Kairu organizirani dve poslovni konferenci, gospodarska predstavitev Slovenije in njenih potencialov in turizma ter predstavitev Transportno logističnega grozda ter njegovih storitev za ciljno občinstvo na poslovnih konferencah«.