Dogodki

Napovednik prihajajočih oddaj Ugriznimo znanost

1. program TV Slovenija
21. in 28. september ter 5. oktober 2010 ob 18.00

V prihodnjih Ugriznimo znanost v septembru in oktobru  si bomo lahko ogledali, kaj se dogaja v našem telesu  v stresnih situacijah, iskali meje človekove zmogljivosti in se popeljali v prihodnost oblačenja. Raznovrstne teme novih oddaj zagotavljajo, da bo prav vsakdo našel tisto, ki si jo bo z zanimanjem ogledal.

 

3. oddaja: KO NAS STRESE STRES

Torek, 21. september 2010 ob 18.00

Stres je fiziološki, psihološki in vedenjski odgovor posameznika, ki se poskuša prilagoditi in privaditi na notranje in zunanje stresorje. Stresor je dogodek, situacija, oseba ali predmet, ki ga posameznik doživi kot stresni element in katerega rezultat je stres. Gre  za  zapleten sistem usklajenih reakcij, ki  spremlja človekov razvoj   skozi tisočletja in mu je pomagal  v begu in boju, ter  omogočil obstoj človeške  vrste. Pa vendar,  temeljni fiziološki mehanizmi stresa so se ohranili, vzroki zanj pa se z razvojem civilizacije vztrajno spreminjajo.

Kaj natančno se dogaja v našem telesu, ko nas strese stres, spoznajmo v tej oddaji Ugriznimo znanost.

 

4. oddaja: MEJE ČLOVEKOVE ZMOGLJIVOSTI

Torek, 28. september 2010 ob 18. uri

Je vrhunski šport postal gladiatorstvo, kjer smo za spektakel pripravljeni narediti vse? Vrhunski šport vse bolj postaja znanstvena disciplina, športniki pazljivo nadzorujejo način treninga in prehrano, v želji po čim boljšem izkoriščenju treningov sodelujejo z laboratoriji.

Na eni strani smo priča vse bolj nadnaravnim dosežkom vrhunskih športnikov, na drugi strani pa vedno večji fizični neaktivnosti »navadnih« ljudi. Hkrati pa smo ljudje na splošno obsedeni z doseganjem vedno boljših rezultatov. V prihodnji oddaji bomo govorili o mejah človeške zmogljivosti in o tem kakšne pasti nam nastavlja sodoben način življenja.

 

5. oddaja: PRIHODNOST OBLAČENJA

Torek, 5. oktober 2010 ob 18. uri

Znanost preveva vse pore našega življenja in tako v tej oddaji spoznamo, kako znanost vpliva tudi na oblačenje. Ali nas bodo oblačila v prihodnosti ščitilla samo pred mrazom ali še čem drugim, kako si tudi oblačilna industrija čedalje bolj prizadeva biti ekološka in kaj so »pametne tekstilije«. Če vas zanima, kaj imajo skupnega nogometaši slovenske nogometne reprezentance in naš voditelj Miha ŽORŽ – glejte oddajo Ugriznimo znanost.

 

Ugriznite v znanost vsak torek, ob 18. uri na 1. programu TV Slovenija. Ponovitve oddaj si lahko ogledate vsak ponedeljek ob 13.15 uri, prav tako na 1. programu TV Slovenija ali na spletu.