Promocija znanosti

Projekt Komuniciranje znanosti (do leta 2016)

Projekt komuniciranje znanosti je ena izmed osrednjih aktivnosti Agencije na področju promocije znanosti in poteka od leta 2014. S projektom želimo opolnomočiti tako predstavnike medijev, kot raziskovalke in raziskovalce, izboljšati komunikacijo med obema skupnostima ter povečati prisotnost znanosti v medijih. Slednjemu pritrjuje uvrstitev projekta Komuniciranje znanosti med evropske primere dobrih praks projekta okvirnega programa RRI Tools (Responsible Research and Innovation Tools), ki je referenčni projekt Evropske komisije za področje odgovornih in odzivnih raziskav.

V okviru projekta prirejamo:

  • Strokovne delavnice za urednike in novinarje z najbolj eminentnimi novinarji priznanih svetovnih medijskih hiš, ki pokrivajo znanost
  • Delavnice medijskih veščin za raziskovalke in raziskovalce s priznanimi slovenskimi novinarji

V letu 2015 smo pilotno izvedli delavnico medijskih veščin za raziskovalke in raziskovalce. K sodelovanju v pilotni izvedbi smo povabili nosilke in nosilce dosežkov Odlični v znanosti. Pilotna izvedba je bila dobro sprejeta, zato smo aktivnosti vsebinsko okrepili v letu 2016. Letos je delavnico vodil priznani novinar in voditelj Radiotelevizije Slovenija, Igor E. Bergant.

 

Aktualno

Agencija od leta 2014 v okviru ARRS projekta Komuniciranje znanosti (KomZn) prireja strokovna srečanja z najbolj eminentnimi novinarji priznanih svetovnih medijskih hiš, ki pokrivajo znanost. Z delavnicami smo začeli leta 2014, ko smo gostili dr. Iana Sampla, urednika Znanosti pri časopisu The Guardian, v letu 2015 smo gostili Vivienne Parry, publicistko na področju znanosti, voditeljico in urednico naravoslovnih oddaj na Radio 4 in BBC.

V letu 2016 smo v sodelovanju z Veleposlaništvom Združenih držav Amerike priredili strokovno delavnico za urednike in novinarje ter prvič tudi predavanje o komuniciranju znanosti za raziskovalke in raziskovalce s priznanim kolumnistom New York Times Georgom Johnsonom.

George Johnson je bil večkrat nagrajen za svoje članke, nazadnje v letu 2014, ko je kar za tri svoje članke dobil AAAS Science Journalism Award. Njegove knjige so bile prevedene v več kot 20 jezikov in tri izmed njih: “Fire in the Mind”, “Strange Beauty” in “The Cancer Chronicles”, so se uvrstile v izbor za nagrado the Royal Society Book Prize. Poleg rednih kolumn z naslovom Raw Data v The New York Times, redno objavlja tudi za National Geographic, Slate, Scientific American, Time, Wired in The Atlantic.

Strokovne delavnice in predavanja se je skupaj udeležilo preko 100 udeležencev.

 

Projekt Komuniciranje znanosti 2015: Strokovna delavnica za novinarje s priznano novinarko BBC, Vivienne Parry

 

Projekt Komuniciranje znanosti 2014: Strokovna delavnica za novinarje pod vodstvom urednika Znanosti časopisa The Guardian, dr. Iana Sampla