Promocija znanosti

ARRS Dnevi komuniciranja znanosti 2020

Arhiv

22. – 24. 1. 2020
Muzej novejše zgodovine (Cekinov grad), Celovška cesta 23, Ljubljana
City Hotel, Dalmatinova 15, Ljubljana (Dvorana I)

 

Dnevi komuniciranja znanosti izhajajo iz projekta Komuniciranje znanosti, v okviru katerega od leta 2014 prirejamo srečanja z najbolj eminentnimi novinarji in strokovnjaki s področja komuniciranja znanosti. Z delavnicami smo začeli leta 2014, ko smo gostili dr. Iana Sampla, urednika Znanosti pri časopisu The Guardian. Leta 2015 smo povabili Vivienne Parry, publicistko na področju znanosti, voditeljico in urednico naravoslovnih oddaj na Radio 4 in BBC. V letu 2016 smo gostili kolumnista časopisa the New York Times, Georga Johnsona, v letu 2018 pa prof. dr. Deborah Blum, Pulitzerjevo nagrajenko in profesorico znanstvenega novinarstva na Massachusetts Institute of Technology, MIT.

Letošnji tri-dnevni sklop dogodkov, posvečenih osveščanju o pomenu in pridobivanju veščin s področja komuniciranja znanosti bo potekal med 22. in 24. 1. 2020.  Osrednji gost bo Fabio Turone, član upravnega odbora Evropske zveze znanstvenih novinarjev.  

 

cid:image004.png@01D5C6E7.F585A860Fabio Turone

 

Fabio Turone je znanstveni novinar in ustanovitelj Centra za etiko v znanosti in novinarstvo (Center for Ethics in Science and Journalism) ter predsednik strokovnega združenja Znanstvenih novinarjev Italije (Science Writers in Italy). Združenje je bilo ustanovljeno leta 2009 z namenom spodbujanja in komuniciranja relevantnih informacij in novosti iz področja znanosti in tehnologije. Združenje je v Italiji  postalo referenca za vse strokovnjake, ki jih zanima spodbujanje pisanja o znanosti, sodelovanje z mediji ali širšo javnostjo ter razprave znotraj strokovne skupnosti in z znanstveno skupnostjo - na nacionalni in mednarodni ravni. Fabio Turone je od leta 2019 tudi član upravnega odbora Evropske zveze za znanstveno novinarstvo (European Federation for Science Journalism), ki povezuje tovrstna združenja znanstvenih novinarjev iz Belgije, Francije, Nemčije, Italije, Norveške, Švice, Nizozemske in Združenega kraljestva. V letih 2016/17 je bil znanstveni sodelavec programa Knight Science Journalism na Massachusetts Institute of Technology v Bostonu. Je tudi partner in direktor Agencije Zoe, Milano.

 

Program:

1. dan - sreda, 22. 1. 2020
ob 13.00 uri, City Hotel, Dalmatinova 15, Ljubljana (Dvorana I)  

Delavnica z Anjo Hlača Ferjančič, voditeljico in novinarko Radia Slovenije - Vala 202
Tema:
medijske veščine za raziskovalke in raziskovalce.
Vabljeni: raziskovalke in raziskovalci ter predstavnice oz. predstavniki za odnose z javnostmi na raziskovalnih organizacijah. 

 

2. dan - četrtek, 23. 1. 2020
ob 17.00 uri, Muzej novejše zgodovine (Cekinov grad), Celovška cesta 23, Ljubljana

Uvodni nagovor ministra za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Jerneja Pikala.

Pogovor s Fabiom Turonom, znanstvenim novinarjem, ustanoviteljem Centra za etiko v znanosti in novinarstvo, predsednikom strokovnega združenja Znanstvenih novinarjev Italije, od leta 2009 pa tudičlanom upravnega odbora Evropske zveze za znanstveno novinarstvo
Tema: prepoznavnost znanosti in njena vloga v družbi, v medijih in pri odločevalcih. Pogovor vodi: Ksenija Horvat, novinarka RTV Slovenija. 
Vabljeni: rektorji univerz, direktorice in direktorji javnih raziskovalnih zavodov in druge vodilne predstavnice in predstavniki raziskovalnih organizacij. Udeležba na dogodku je mogoča z vabilom.

 

3. dan - petek, 24.1.2020
ob 10.00 uri, City Hotel, Dalmatinova 15, Ljubljana (Dvorana I)

Delavnica za urednike/ce in novinarje/ke s Fabiom Turonom
Tema:
znanstveno pisanje, medijsko pokrivanje znanosti, specifične novinarske veščine in znanja.
Vabljeni: uredniki in novinarji, ki v medijih pokrivajo znanost.
Delavnica bo potekala v angleškem jeziku in je brezplačna.  

ob 14.30 uri, City Hotel, Dalmatinova 15, Ljubljana (Dvorana I)  

 

Delavnica za raziskovalke/ce in znanstvenice/ke s Fabiom Turonom

Tema: komuniciranje znanosti in ustvarjanje družbenega dialoga o relevantnosti znanosti in njenih rezultatov. 
Vabljeni: raziskovalke in raziskovalci ter predstavnice oz. predstavniki za odnose z javnostmi na raziskovalnih organizacijah. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku in je brezplačna. 

 

Prijave:

Vašo udeležbo prosimo potrdite s spletno PRIJAVO, in sicer do ponedeljka, 20. 1. 2020.

Za vse informacije se lahko obrnete na Jadranko Jezeršek Turnes, Kontekst (tel: 030 300 620).

 

 

Medijski partner ARRS Dnevov komuniciranja znanosti 2020 je STA.

Medijski pokrovitelj: