Novice, obvestila

Ponovni uspeh slovenskih raziskovalcev na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta

Med dobitniki zadnjega razpisa projektov Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za uveljavljene raziskovalce (ERC Advanced Grant) so bile izbrane tudi projektne prijave treh vrhunskih slovenskih znanstvenikov, in sicer dr. Maruše Bradač (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko), dr. Franca Forstneriča (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko) in dr. Boruta Klabjana (Znanstvenoraziskovalno središče Koper).

(Bruselj, 26. 4. 2022) Evropski raziskovalni svet (ang. European Research Council – ERC) je objavil rezultate razpisa za uveljavljene raziskovalce (ang. Advanced Grant). Med prejemniki projektov so tudi trije slovenski raziskovalci:

  1. dr. Maruša Bradač s projektom »FIRSTLIGHT - Exploring Cosmic Dawn with James Webb Space Telescope« (vrednost projekta: 2.086.250,00 EUR),
  2. dr. Franc Forstnerič s projektom »HPDR - Holomorphic Partial Differential Relations« (vrednost projekta: 1.476.375,00 EUR),
  3. dr. Borut Klabjan s projektom »OPEN BORDERS - Cold War Europe Beyond Borders. A Transnational History of Cross-Border Practices in the Alps-Adriatic area from World War II to the present« (vrednost projekta: 2.474.330,00 EUR).

Dr. Maruša Bradač in dr. Franc Forstnerič sta tudi prejemnika sredstev komplementarne sheme ERC pri Javni agenciji za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Med 1735 prijavami z vsega sveta so po zahtevnem ocenjevalnem postopku izbrali za financiranje 253 projektov, med katerimi so tudi tri prijave slovenskih raziskovalcev.

Prijavitelji iz Slovenije so s tem dosežkom prejeli skupno 19 projektov ERC oziroma 11 projektov ERC za uveljavljene raziskovalce (Advanced Grant). Financiranje projektov v okviru razpisa za priznane raziskovalce ERC Advanced Grant je namenjeno tistim odličnim raziskovalcem, ki so že postali znanstveni vodje in so se v zadnjih desetih letih izkazali s prepoznavnimi raziskovalnimi dosežki.

 

V imenu Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije prejemnikom iskreno čestitamo.

 

Povezane informacije: