Novice, obvestila

Enajsti februar - Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti

11. februar 2020, Fakulteta za elektrotehniko – odprtje razstave o ženskah v znanosti

 

 

V prostorih Fakultete za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani bodo na Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, 11. februarja 2020, z namenom ozaveščanja širše javnosti o ženskah v znanosti odprli razstavo na kateri bodo predstavljene uspešne znanstvenice. Lani so dan na pobudo dr. Emilije Stojmenove Duh obeležili s predvajanjem filma Skriti faktorji (ang. Hidden Figures).

Dr. Emilija Stojmenova Duh, tudi članica Upravnega odbora agencije, je ob tej priložnosti izjavila: »Vesela sem, da smo se z ekipo odločili za postavitev razstave, čeprav smo imeli za izvedbo res malo časa. Vse skupaj se je pred nekaj dnevi začelo z idejo, ki pa je naletela na res pozitiven odziv tako sodelavcev kot tudi vodstva fakultete, ki so pobudo nemudoma podprli, za kar sem res vesela in hvaležna. Že s tem, da smo med pripravami ugotovili, katera je bila prva ženska, ki je na FE pridobila doktorat s področja elektrotehnike, ter katero področje je raziskovala, je razstava dosegla svoj namen. Verjamem pa, da bodo predstavljene znanstvenice tudi navdih mnogim mladim, ki se spogledujejo s kariero v znanosti.«

Generalna skupščina Združenih narodov je 11. februar razglasila za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, saj sta Znanost in enakost spolov ključnega pomena za doseganje mednarodno dogovorjenih razvojnih ciljev. Združeni narodi s tem spodbujajo države članice, mednarodna in regionalna združenja, organizacije znotraj privatnega sektorja in univerz ter civilno družbo, da pristopijo k ozaveščanju na področju enakopravne vključenosti žensk v izobraževanju, zaposlovanju in v procesih odločanja.

Na Javni agenciji za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije si prizadevamo za spodbudno in vključujoče ter etično raziskovalno okolje, ki bo dosledno upoštevalo načelo enakih možnosti. Pozdravljamo razstavo, ki se bo poklonila pogosto spregledanim prispevkom žensk k razvoju znanosti in s tem dopolnila naša prizadevanja za enakost spolov v znanosti.

 

Vabljeni!