Novice, obvestila

To je SUPERCOOL – nov uspeh slovenskega raziskovalca na razpisu ERC, dopolnjeno

(Bruselj, 27. 7. 2018) Evropski raziskovalni svet (ERC) je danes objavil rezultate razpisa za mlajše raziskovalce (Starting Grant).

Izbran je bil tudi projekt z akronimom SUPERCOOL - Superelastične porozne strukture za učinkovito elastokalorično hlajenje (angl. Superelastic porous structures for efficient elastocaloric cooling) doc. dr. Jake Tuška s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani v višini nekaj manj kot 1,4 milijona evrov.

Več o projektu SUPERCOOL in uspehu doc. dr. Jake Tuška lahko preberete v sporočilu za javnost Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Na razpisu sta bila poleg doc. dr. Tuška uspešna še slovenska raziskovalka in raziskovalec, ki bosta projekta izvajala v tujini. Dr. Veronika Fikfak bo prejeti ERC projekt izvajala na Univerzi v Cambridgeu v Veliki Britaniji, dr. David Šarlah pa bo s prejetim ERC projektom svojo znanstveno pot nadaljeval na Univerzi v Pavii, v Italiji.

 

Objava Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji o rezultatih razpisa

Objava STA - Krog

 

Gre za skupno sedmi projekt ERC raziskovalnih organizacij v Sloveniji (šest projektov je trenutno v izvajanju) in drugi projekt v shemi za mlajše raziskovalce. Prvič je bila leta 2011 uspešna prof. dr. prof. dr. Nedjeljka Žagar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (gl. tudi Academia.net). Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani se bosta z uspehom doc. dr. Tuška izvajala kar dva projekta ERC. V lanskem letu je projekt v shemi za utrjevanje znanstvene kariere (Consolidator Grant) prejel prof. dr. Matevž Dular, ki je izkušnje z uspešno prijavo na razpis ERC delil tudi v pogovoru za portal Tromba in je objavljen tudi v Letnem poročilu ARRS  za leto 2017.

 

Iskrene čestitke.

 

Povezane informacije: