> Novice
Novice, obvestila
Prof. dr. Marta Verginella kot prva uveljavljena slovenska raziskovalka s projektom »ERC Advanced Grant«, Slovenija zdaj skupaj s štirimi ERC projekti

(7. april 2017)
Evropski raziskovalni svet (ERC) je danes objavil rezultate razpisa za uveljavljene raziskovalce, t.i. ERC Advanced Grant. Med prejemniki prestižnega projekta je prof. dr. Marta Verginella s Filozofske fakulteta Univerze v Ljubljani.  Prof. dr. Verginella je prva uveljavljena slovenska raziskovalka, ki je uspela pridobiti projekt »ERC Advanced Grant«. Obenem je projekt prof. dr. Verginelle prvi slovenski ERC projekt s področja družboslovnih znanosti in humanistike. V financiranje je bilo izmed 2400 prijav sprejetih 231 projektov v skupni višini 540 milijonov evrov.

Današnja prejemnica projekta »ERC Advanced Grant« je med leti 2013 in 2016 v skupni višini 300.000 evrov izvajala projekt t.i. komplementarne sheme ERC, ki jih iz sredstev državnega proračuna (so)financira ARRS.

Ideja mehanizma je dokaj preprosta – delovati kot varovalna mreža. Prijavitelji iz slovenskih raziskovalnih organizacij lahko potem, ko so bili v razpisih ERC pozitivno ocenjeni, niso pa bili sprejeti v financiranje, agenciji prijavijo prilagojen projekt. Namen komplementarne sheme ERC je prijaviteljem na razpise ERC zagotovi pogoje, da izpopolnijo svojo znanstveno odličnost in idejo ter vnovič (uspešno) kandidirajo na razpisu ERC. Od vzpostavitve komplementarne sheme ERC leta 2011 je bilo skupaj financiranih 21 projektov.

Doslej so bili slovenske raziskovalke in raziskovalci uspešni v letih 2011 (prof. dr. Njedjelka Žagar, »Starting Grant«), 2012 in 2015 (prof. dr. Dragan Mihajlović in prof. dr. Tomaž Prosen, oba »Advanced Grant«).

Vsi ERC projekti, ki se izvajajo v Sloveniji, razen projekta prof. dr. Žagar, so bili predhodno sofinancirani s strani ARRS v komplementarni shemi ERC in so po vnovični kandidaturi na razpise ERC tudi uspeli.

Prof. dr. Marti Verginella čestitamo za izjemen uspeh.

 

Povezane informacije:

Datum: 10.04.2017