Iskanje    Kazalo    Novo    O agenciji    e-pošta   
 
   
Domov
  > Novice
Novice, obvestila
Science Europe v razpravo o načelih novega okvirnega programa (FP9) aktivno vključila agencije

Dne 24. 3. 2017 je v Bruslju potekalo srečanje članic Science Europe, s katero so se v razpravo o načelih okvirnega programa raziskav, ki bo nasledil program Obzorje 2020 aktivno vključile agencije financerke in izvajalke raziskovalne dejavnosti. FP9 (9. Okvirni program, ang. Framework Programme 9) je delovno ime programa, katerega vodilna načela so odličnost (ang. excellence), odprtost (ang. openness) in vpliv (ang. impact). V razpravi so sodelovali tudi visoki predstavniki Evropske komisije in predstavnica t.i. skupine Pascala Lamyja, ki pripravlja poročilo o izvajanju aktualnega programa Obzorje 2020 in načelih naslednjega okvirnega raziskovalnega programa, ki bo objavljeno 4. julija 2017. Generalni direktor za raziskave in inovacije pri Evropski komisiji Robert-Jan Smits je posebej izpostavil primerno pojmovanje vpliva in učinkov raziskav, ki je prepogosto omejeno na vpliv znanstvenih dosežkov na gospodarsko rast in zaposlovanje. Poudaril je tudi nujnost javnega dojemanja znanosti kot dolgoročnega procesa z rezultati, ki niso neposredno izmerljivi, saj dolgoročno vplivajo na razvoj družbe kot celote.

Razprava je naslovila vprašanja vpliva znanosti na nacionalnih ravneh in vrednotenja dodane vrednosti sodelovanja v okvirnih programih EU s posebnim poudarkom na vlogi nacionalnih agencij za raziskovalno dejavnost. Te namreč še vedno prispevajo 90 % javnih sredstev za raziskave in s tem omogočajo delovanje Evropskega raziskovalnega prostora (ERA).

Razprave se je udeležil tudi direktor ARRS, prof. dr. József Györkös, ki je med drugim izpostavil poudarke Poročila skupine strokovnjakov za pripravo izhodišč o prihodnjem večletnem okvirnem programu EU za raziskave in inovacije (9. OP), ki je nastalo pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Pri nastajanju poročila je sodeloval tudi predsednik Znanstvenega sveta agencije, prof. dr. Marko Topič.

Stran ureja: Tina Vuga Datum: 27.03.2017