Dogodki

Odlični v znanosti – predstavitve dosežkov s področja medicine

Kavarna Union, Miklošičeva 1, 1000 Ljubljana
Ponedeljek, 2. oktober 2017 ob 19. uri

Odlični v znanosti je vsakoletni projekt Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS v okviru promocije znanosti. V letu 2017 se bo zvrstilo šest dogodkov, na katerih bodo predstavljeni vidnejši dosežki preteklega leta. Dogodek, na katerem bo predstavljenih pet dosežkov s področja medicine, bo vključen v cikel predavanj Znanost na cesti.

 

 

Povezava med virusom Zika in mikrocefalijo
Akad. prof. dr. Tatjana Avšič Županc

Okužba z virusom Zika (ZIKV) je bila vse do pojava epidemije v Braziliji leta 2015 omejena na sporadične primere v Afriki in Aziji. Čeravno poteka večina okužb brez simptomov ali kot blaga vročinska bolezen, so bili v Braziliji zaskrbljujoči podatki o porastu števila prirojene nepravilnosti, kot je mikrocefalija pri novorojenčkih, ki se rodijo materam okuženim z virusom Zika. Neposredno vzročno povezavo med okužbo z ZIKV v nosečnosti in prirojenimi okvarami živčevja so prvi na svetu opisali raziskovalci in raziskovalke Medicinske fakultete v Ljubljani. (na sliki: Skupina virusov Zika v razpadajoči možganski celici Poljšak-Prijatelj M in Kolenc M, Presevni elektronski mikroskop – 120 kV Joel JEM 1400 Plus)

Celice glije pri možganskem edemu in Alzheimerjevi bolezni
Doc. dr. Nina Vardjan

V možganih niso le nevroni. V neokorteksu, ki predstavlja večino mase možganov, številčno prevladujejo ne-nevroni. Mednje sodijo celice glije in tip teh celic so astrociti. Skoraj stoletje je veljalo, da so astrociti v možganih zgolj »vezivo«. Mednarodno prepoznaven dosežek, objavljen v istem volumnu prestižne revije GLIA, je da, imajo te celice vlogo pri dveh pogostih nevroloških stanjih: pri možganskem edemu in pri Alzheimerjevi bolezni. Odkritja na tem področju odpirajo možnosti za razvoj novih strategij zdravljenja nevroloških bolezni.

Zdravljenje raka glave in vratu z elektrokemoterapijo
Aleš Grošelj, dr. med

Gre za mednarodno, prospektivno, multicentrično raziskavo zdravljenja kožnega raka glave in vratu z elektrokemoterapijo. Raziskava je potekala v okviru mednarodnega konzorcija InspECT (International Network for Sharing Practices on Electrochemotherapy), del katerega sta Klinika za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo in Onkološki inštitut Ljubljana. Raziskava je potrdila visoko uspešnost in varnost zdravljenja kožnih tumorjev z elektrokemoterapijo in hkrati prva potrdila nekatere specifičnosti, ki jih je potrebno upoštevati pri izboru bolnikov.

Bilirubin je endogeni antioksidant v endoteliju žilne stene
Doc. dr. Lovro Žiberna
Dosežek bo predstavil prof. dr. Mladen Franko.

Bilirubin je močan endogeni antioksidant s protivnetnim in proti-trombotičnim delovanjem. Prav tako je v negativni povezavi s tveganjem za srčno-žilne bolezni, kot so ishemične bolezni srca, hipertenzija, sladkorna bolezen tipa II, presnovni sindrom in debelost. Raziskovalci so ugotovili, da je bilirubin endogeno prisoten v endoteliju žilne stene in da lahko povečamo njegovo vsebnost. Ker je bilirubin močan endogeni antioksidant in deluje protivnetno, odkritje odpira nove potencialne farmakološke pristope za zdravljenje žilnih bolezni.

Na dokazih zasnovana klinična uporaba nano zunajceličnih veziklov v nanomedicini
Prof. dr. Veronika Kralj Iglič

Zunajcelični vezikli so z membrano obdani celični fragmenti, ki predstavljajo pomemben medcelični komunikacijski sistem in sodelujejo v fizioloških in patofizioloških procesih v organizmu. V članku, ki bo predstavljen, je opisana obstoječa in potencialna uporaba zunajceličnih veziklov v nanomedicini. Članek združuje izkušnje in napovedi za uporabo zunajceličnih veziklov v terapiji. Pričakovano je, da bodo uporabni v diagnostiki in terapiji različnih bolezni, pa tudi v industriji.

Dogodek bo povezoval Matic Jerman.

 

        

Medijski pokrovitelj: