Dogodki

Znanost za življenje – vseslovenski raziskovalni dogodek leta v okviru evropske noči raziskovalcev

Koper, Izola, Brežice, Ljubljana, Ljutomer, Maribor, Nova Gorica in Ajdovščina
30. september 2016

»Znanost za življenje« je prireditev, ki bo potekala zadnji petek v septembru, 30. 9. 2016, od popoldanskih do nočnih ur v več slovenskih mestih – v Kopru, Izoli, Brežicah, Ljubljani, Ljutomeru, Mariboru, Novi Gorici in Ajdovščini.

Za izvedbo dogodka vseevropske noči raziskovalcev v Sloveniji je bil na razpisu v okviru programa Obzorje 2020, aktivnost »Marie Skłodowska-Curie«, izbran konzorcij pod vodilnim partnerstvom Univerze v Mariboru, skupaj z Univerzo na Primorskem, Univerzo v Novi Gorici, Nacionalnim inštitutom za biologijo in Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer.

Dogodek je privlačen za vse, ki jih zanima, “kako deluje” in kaj znanost pomeni za naša življenja. Je izjemna priložnost zlasti za mlade, ki jim pomaga spoznati različne vidike atraktivnega poklica raziskovalca. Je tudi priložnost za sodelovanje v zanimivih poskusih, delavnicah, ogledih laboratorijev in sproščeno druženje z raziskovalci v festivalnem vzdušju. Mladi si lahko odgovorijo na vrsto vprašanj, kot so: kako je biti raziskovalec, kaj vse raziskovalec pri delu počne, kako usklajuje delo s hobiji in družino. Aktivnosti bodo namenjene popularizaciji znanosti in zabavnemu učenju.

Pri dogodku sodelujejo tudi naslednje institucije: Pokrajinski muzej Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Center eksperimentov Koper, Društvo Morigenos, Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Koper – Capodistria, Statistični urad Republike Slovenije, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), Biobanka d.o.o., Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Institut "Jožef Stefan". Medijsko pokroviteljstvo so zagotovile medijske hiše: RTV Slovenija z dopisništvi v Mariboru in Kopru, Primorske novice, Radio Capris in Agencija za promocijo znanosti, kreativnosti in inovativnosti TROMBA, sponzorja projekta pa sta nakupovalni središči Europark iz Maribora in Citypark iz Ljubljane.

Prireditev bo organizirana tudi naslednje leto, zadnji petek v septembru, 29. 9. 2017.

Vse informacije so dostopne na spletni strani dogodka.

Vljudno vabljeni tudi v imenu ARRS.