Dogodki

Delavnica medijskih veščin za raziskovalce

Center Inovativnega podjetništva NLB, Trg Republike 2, Ljubljana
Četrtek, 27. 10. 2016

Projekt ARRS komuniciranje znanosti (KomZn)

Delavnico organizira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) v sodelovanju s priznanim novinarjem in voditeljem na Radioteleviziji Slovenija, Igorjem E. Bergantom in svetovalko na področju komuniciranja v inovativnih in znanstvenih okoljih Jadranko Jezeršek Turnes.

Delavnica medijskih veščin je del projekta ARRS komuniciranje znanosti (KomZn) v sklopu aktivnosti promocije znanosti. Namen projekta KomZn je ne le povečati vidnost znanosti v nacionalnem medijskem prostoru, temveč preko pridobivanja znanj in veščin, specifičnih za področje poročanja o znanosti, povečati kredibilnost in verodostojnost znanstvenega poročanja v Sloveniji. ARRS v sklopu projekta prireja tudi vsakoletno strokovno delavnico za urednike in novinarje na področju znanosti z eminentnim novinarjem oziroma novinarko priznanih svetovnih medijskih hiš.

Namen delavnice

Poročanje o znanosti pri novinarjih zahteva več priprave, raziskovanja virov in referenc, da bi lahko kompleksno zgodbo predstavil splošni javnosti. Novinarji pri poročanju znanosti naletijo na več ovir, ki pa so s pravim pristopom lahko premagljive. Delavnica je namenjena znanstvenicam in znanstvenikom ter odgovarja na nekatera temeljna vprašanja: kako vzpostaviti razumevanje za dinamiko, v kateri delujejo mediji, kako mediji razumejo znanost in kako se pripraviti na srečanje z novinarjem, da bo srečanje tako za znanstvenika kot za novinarja dobra izkušnja.

Komuniciranje z mediji je veščina, ki je tudi za znanstvenike zelo dragocena. Na delavnici se bomo temu posvetili tudi s praktičnimi primeri.

Program:
15.00 – 16.00 Jadranka Jezeršek Turnes: Izzivi raziskovalcev in znanstvenikov pri komuniciranju z laično javnostjo ter mediji, primeri dobre prakse v tujini, razumevanje znanosti, pomen konteksta in zgodb.
16.00 – 16.15 Odmor s kavo
16.15 – 17.15 Igor E. Bergant: Specifičnosti novinarskega dela, kako se pripraviti za medijski nastop, posebnovsti različnih medijev in primeri iz prakse.  
17.15 – 18.00 Vprašanja in odgovori: televizijska izjava, televizijski pogovor, intervju.

Delavnica medijskih veščin je namenjena nosilkam in nosilcem dosežkov Odlični v znanosti 2016. Zaradi zagotavljanja kakovosti delavnice je število mest omejeno. Zahvaljujemo se za razumevanje.