Dogodki

V prihodnjih oddajah Ugriznimo znanost

1. program TV Slovenija
25. januar, 1. in 8. februar 2011 ob 18.00

Meteoriti
1. program TV Slovenija
25. januar 2011 ob 18.00

Scenaristka: Anja Čuček
Voditelj: Miha Žorž
Urednica: Tatjana Markošek

Na Zemljo letno pade okoli 500 meteoritov. Večinoma so premajhni, da bi jih zaznali ali pa padejo v območja, ki so nenaseljena oz. nedostopna. V zbirnem centru za evidentiranje meteoritov pri Meteoritical Society beležijo skoraj 40 tisoč najdenih meteoritov. Le 15 jih ima znano orbito. Med znamenito petnajsterico pa je tudi eden od dveh meteoritov, ki sta padla na slovensko ozemlje, meteorit Jesenice. Delček vesolja bo obiskal tudi naš studio.

 

Ščepec soli
1. program TV Slovenija
1. februar 2011 ob 18.00

Scenaristka: Vesna Vrabelj
Režiserka: Ita Obersnu
Voditelj: Miha Žorž
Urednica: Tatjana Markošek

Je sol naša prijateljica ali sovražnica ali nemara oboje? Čajna žlička soli (pet gramov) na dan je zgornja meja zdravju varne količine, zadostuje pa nam je že nekaj ščepcev (1,4 gramov). Tako z dvema kosoma kruha zaužijemo dovolj soli za ves dan. Sol je del našega življenja tudi v drugih situacijah. Zaledenele ceste se po posipanju s soljo stalijo. Po drugi strani nas med hojo po brozgi posoljenih površin bolj zebe v noge, saj ima posoljen sneg nižjo temperature od suhega. In še mnogo več.

 

Znanost in umetnost
1. program TV Slovenija
8. februar 2011 ob 18.00

Scenaristka: Martina Černe
Voditelj: Miha Žorž
Urednica: Tatjana Markošek

V tokratni oddaji, ki bo na sporedu na kulturni dan, bomo povedali zgodbo o znanosti in umetnosti. Predstavili bomo prepletenost njunega odnosa in povedali zakaj združevanje znanosti in umetnosti prinaša vedno znova nepredvidene razsežnosti.

Vabljeni k ogledu!